Verinen 3D-zombieräiskintä, jossa hiirivammainenkin pärjää, josta naiset pitävät ja jonka opettajakin hyväksyy? Vaihda jo Niko lääkitystä.
Vuosikymmeniä on hiirettömyys estänyt Matti (ja Maija) Meikäläistä osallistumasta 3D-verikekkereihin. Mistäs sitä tavallinen sukankuluttaja edes tietää, millainen hiiri pitää ostaa ja minne se pistetään, ja voihan peleissä olla viiruksiakin. Tappamisen vapauden tuo Typing of the Dead, uuden genren isä: tervetuloa, 3D-toimintanaputtelu!
Moraalinatseille pelistä on iloa: voi voi tätä maailmaa, kun lapset eivät voi konekirjoitustakaan harjoitella ilman väkivaltasaastaa. Ikärajaa kun ei kannessa ole, sillä peli julkaistiin jo viime vuoden joulukuussa.
Typing of the Dead meinasi jäädä meiltä huomaamatta, mutta puolivahingossa suoritettu demonkokeilu päättyi kymmenessä minuutissa kerjuusoittoon maahantuojalle, minkä jälkeen noin koko toimitus innostui konekirjoituksesta.
You Rail Go Go
Segan kolikko- ja Dreamcast-peli House of the Dead 2 on reipas valopistooliteurastus, jossa pelaaja liikkuu ennalta määrättyä reittiä ennalta määrättyä vauhtia. Hän tuhoaa eteen tupsahtavia hirviöitä, pelastaa siviilejä, kerää bonuksia ja peittoaa loppuhirviöitä.
Sitten joku outo japanilainen sai idean: korvataan valopistooli näppäimistöllä ja osumatarkkuus kirjoitusnopeudella. Eli kun kuolleet valtaavat kaupungit kadut, kovat heittävät selkään Dreamcastin, rinnuksille näppäimistön ja mahtavilla konekirjoitustaidoillaan pelastavat kaupungin pahasta.
Miten konetykin korvaaminen konekirjoituksella voi toimia? Helvetin hyvin. Jokaisen hirviön päällä kelluu laatikko, jossa voi lukea CD tai UK, mutta siinä voi lukea myös PTERODACTYL. No niin epäkuolleet perkeleet, antaa tulla! WOMEN HATE WOMEN, ime sitä limaläjä! LARD ASS! Aggh! TOKAREV! BOLERO! INSENSITIVE CHILDREN! X! Bonus kerätty! Voi ei! Kohti lentää kirveitä! J~! K! L!
Sormien takoessa näppäimistöä jokainen oikea kirjain iskee kuin luoti hirviöön, ja jos sanan ehtii kirjoittaa ennen kuin zombie haukkaa palan, epäkuollut on kuollut. Muuten zombie puree ja kolmen elämän jälkeen saattoväki suree. Oikea kirjain tuottaa laukauksen äänen, väärä pwingg-äänen, joten kirjoitesuoritteesta saa meille näppäimistökyttääjille tuiki tärkeän akustisen palautteen.
Kenttä kentältä vaikeustaso kasvaa. Kun alussa vielä pärjää kaksisormitekniikalla, pikku hiljaa alkaa olla pakko hallita sokkokirjoitus, kun katsetta ei saa siirtää ruudusta. Viimeisellä tasolla zombien tappo vaatii BETTER A BIRD IN HAND THAN TWO IN A TREE -luokan lauseita.
Ja sitten ovat kekseliäät pomohirviöt, joista jokainen tuhotaan eri tekniikalla. Hauskin on kolmipäinen käärme, joka kysyy joskus hyvinkin oudon kysymyksen ja sitten pitää naputtaa vastaus kolmesta vaihtoehdosta.
Koulu kotona
Typing of the Dead on ohjelma, joka opettaa konekirjoitusta, ja nimenomaan sokkokirjoitusta, koska ilman sitä alkaa peli kangerrella. Kuulostaako ikävästi Opettajien Globaalin Salaliiton pakkosivistysjuonilta?
Niin oudolta kuin se saattaa kuulostaa, Typing of the Dead on HAUSKIN peli, jota muistan aikoihin pelanneeni. Ensinnäkin etäisesti huvittava japsijuoni zombeineen, jotenkin omituiselta kuulostava dialogi räjähtävän karmealla ääninäyttelyllä, vihreäksi (veripäivitys!) mössöksi pössähtelevät zombiet ja muut rumajaiset yhdistettynä välillä täysin outoihin sanoihin ja lauseisiin sun muihin luovat tanakan eteeriskomediallisen ilmapiirin.
Ja peli toimii ihan pelinäkin, mikä hämmästytti ainakin minut. Opetusohjelmana Typing of the Dead onkin kaksijakoinen, varsinkin suomalaiselle. Toisaalta se motivoi hakkaamaan näppäimistöä, mutta se opettaa hakkaamaan brittinäppäimistöä eli englanninkielisiä sanoja ja fraaseja ilman rakkaita ääkkösiämme.
Ongelma korostuu varsinaisessa opetusosuudessa, jossa pitää hakata hakasulkuja, joita ei suominäppäimistöltä suoraan löydy. Kuolleiden Konekirjoitus pitää harjoituksista tilastoja, mutta luokitukset ovat Segan omia.
Samaan malliin
Yhtäkkiä sain vision Counter-Keystrokesta, jossa näppäimistö paukkuu. Mitä raskaampi ase sen pitempi sana. MP5:lla riittää RA TA TA TA, snipugifrulla pitää takoa ONE DAY THE PROLETARIAT WILL UNITE AND CRUSH CAPITALISTIC OPRESSION -luokan virkkeitä.
Pääosuma napsahtaa jos ei tule virheitä. Ja ekat Autotype-botit julkaistaan kahdessa tunnissa apinasuomea vääntävien iloksi. Toinen visio! Vallankumouksellinen seikkailupeli, jossa käskyt kirjoitetaan eikä naksuteta hiirtä! Siinä on hitin makua!
Mitä Typing of the Deadiin tulee, sitä ei kannata hankkia pelkässä pelimielessä. Peli on kuitenkin raideammuskelu, joka valopistoolimuodossaan on tarkoitettu tyydyttämään hetkellinen räiskinnäntarve. Läpipelaamisessa ei kauan sormenpäät rapise. Pelissä on kuusi kenttää, joista viisi on heti valittavissa. Olisi ehkä ollut parempi pakottaa pelaaja oikeasti tekemään töitä edistymisen eteen.
Jonkun muun kukkaroilla loisivien kannattaa muistaa korostaa sitä tosiseikkaa, että konekirjoitustaito on äärimmäisen tärkeä eikä yksikään rakastava vanhempi/aviopuoliso/elämänkumppani voi kieltää moisen taidon interaktiivista harjoittelua. Toisaalta kenttätestien perusteella Typing of the Dead jostain syystä iskee vahvasti naiselliseen makuun.
Typing sopii hetkellisen pikapelintarpeen tyydyttämiseen ja jos haluat harjoitella sokkokirjoitusta ja/tai kymmensormijärjestelmää, motivoivampaa treeniohjelmaa ei löydy.
88 + Pelit Suosittelee
Moninpeli
ASDF-matsia
TCP/IP, 2 pelaajaa
Typing of the Dead lienee ainoa konekirjoituksen opetusohjelma, jossa on moninpeli. Ja yllättävän hauska onkin.
Moninpelissä voi pelata vain arcadetilaa eli kaksi pelaajaa naputtaa yhteistyössä samaa juonellista peliä. Jos pelaajat yrittävät naputtaa samaa zombia, nopeampi voittaa. Tason lopussa parempi saa bonusta, huonompi ei.
+ Hyvää
Hillittömän hauska.
Opettavainen.
- Huonoa
Englantilaiset sanat tuottavat bonusongelman.
Lyhyt.
Vanhahan peli on mutta pitääpä kokeilla :)