Jos äiti surmaa vastasyntyneen lapsen, joka on täysin hänen huolenpidostaan ja ruokinnastaan riippuvainen, on se pöyristyttävä, kaiken inhimillisen oikeustajun vastainen teko ja herättää syviä tunteita äitiä vastaan. Kuitenkin, jos äiti abortin kautta surmaa eli surmauttaa lapsensa muutama kuukausi ennen tämän syntymää, suuri osa samoista henkilöistä, jotka edellisessä tapauksessa tuomitsevat äidin teon, nyt ovatkin hänen tekonsa puolella: äidillä on oikeus päättää omasta kehostaan ja niin muodoin lapsen kohtalosta, koska se ei vielä ole itsellinen olento. Se on äidin kehossa oleva ylimääräinen möykky, ikäänkuin jokin sairaus tai taakka, joka voidaan hoitaa päiväjärjestyksestä.
Tiedän ettei asia ole aivan näin mustavalkoinen. Aborttiin voi olla useita syitä eikä ratkaisu koskaan ole helppo, mutta - joka tapauksessa kyseessä on syntymättömän lapsen murha. Se on harkittu teko, jolla päätetään viattoman lapsen elämä. Luterilaisen kasteopetuksen mukaan lapsi tosin ei ole viaton, vaan on syntisyytensä vuoksi saastainen ja kadotuksenalainen: kuolemanvaarassa olevalle pienokaiselle suoritetaan hätäkaste, ettei hän kastamattomana kuolisi ja niin joutuisi kadotukseen. Kuitenkin monet luterilaiseen kirkkoon kuuluvat, jotka vievät lapsensa kastettavaksi ja näin ilmaisevat mitä syvintä huolenpitoa lapsesta ja tämän tulevaisuudesta - joskaan en ole samaa mieltä luterilaisen kasteteologian kanssa - , viis veisaavat syntymättömän lapsen oikeudesta tulla tuntemaan vanhempiensa sekä Jumalan huolenpito. Samat vanhemmat, jotka vievät lapsiaan kastettavaksi, antavat tukensa toisten aborteille, ovat niitä puolustamassa ja jopa tekemässä. Missä on logiikka?
Abortti saattaa olla oikeutettu joissain, aivan äärimmäisissä tilanteissa. Esimerkiksi, kun vaakakupissa on äidin tai lapsen elämä. Lapsen surmaaminen saattaa silloin olla hyväksyttävä teko mutta kyse on lapsen surmaamisesta. Abortti ei koskaan ole äidin ruumiissa olevan tahdottoman solumöykyn tai ulokkeen poistaminen, johon hänellä on rajaton oikeus ja päätäntävalta, vaan on itsellisen olennon, syntymättömän mutta jo olemassaolevan ihmiselämän lopettaminen. Äidin velvollisuus äitinä on loppuun saakka, niin kauan ja hyvin kuin se hänelle vain on mahdollista, huolehtia elämästä, joka hänen sisällään - ja syntymän jälkeen hänen yhteydessään, vaikka kehonsa ulkopuolella - kehittyy ja kasvaa. Sikiössä on jo olemassa kaikki se, mikä siitä myöhemmin, kasvun myötä, tekee tuntevan ja tunnistettavan ihmisyksilön.
En tahdo syyllistää vanhempia, jotka vertavuotavin sydämin ovat päätyneet aborttiin. Se on kipeä, haavoittava ratkaisu. Toisenlaista vaihtoehtoa kuitenkin tulisi pitää esillä aktiivisesti ja siihen rohkaisten. Syntymättömän lapsen oikeuksista on puhuttava ja nimenomaan kirkon tulisi puhua näistä. Samoin terveydenhuollon ammattilaisten, joiden jo ammattietiikkansa vuoksikin pitäisi puolustaa elämää, ei tuhota.
Abortin kokeneet äidit tarvitsevat tukea. Eivät syyllistämistä, paheksuntaa ja tuomiota - mutta todellinen tuki ja empatia voi rakentua vain totuuden varaan, ei valheelliseen laastarointiin. Jokaisesta abortista jää sisimpään haava. Erityisesti jos kyseessä on lapsen surmaaminen itsekkäistä syistä, että on tahdottu hoitaa vastuuttoman seksuaalisen käyttäytymisen seuraukset eliminoimalla ne jälkikäteen. Kristillisen etiikan mukaan seksi kuuluu vakiintuneeseen suhteeseen, perinteisesti ajatellen avioliittoon. Jos rakkauden hedelmänä syntyy lapsi, hänet on otettava vastaan siinäkin tapauksessa, että kyseessä on ns. vahinko. Vanhemmat voivat muuttaa suhtautumistapansa ja suhtautua tilanteeseen niin, että lapsesta tulee toivottu, hän on arvokas Jumalan lahja. Jokaisella lapsella tulee olla oikeus kokea itsensä rakastetuksi. Jos vanhemmat kieltävät lapselta rakkauden ja elämän, he kieltävät oman vastuunsa. Murha on synti, erityisen raskas synti se on kun kyseessä on avuton, puolustuskyvytön, vielä syntymätön tai vastasyntynyt lapsi.
Abortin tuottaman haavan parantuminen on mahdollista vastuullisessa kohtaamisessa... Tiedetään lukuisia tapauksia, joissa äiti uskoontultuaan on havahtunut ymmärtämään, mitä joskus ymmärtämättömyydessään on tehnyt. Se on kauhistuttava herääminen. Mutta Jumalan rakkaudessa on turvallista herätä kohtaamaan oma syntisyytensä ja raadollisuutensa... Abortin selittäminen joksikin sellaiseksi, mitä se ei ole (oikeutettu teko, tahdottoman solumöykyn poistaminen), ei paranna sisäistä haavaa. Synnin myöntäminen synniksi ja Jeesuksessa olevan anteeksiantamuksen vastaanottaminen johtaa parantumiseen ja vapautumiseen. Jumala rakastaa ja hoitaa syntistä, virheensä tunnustavaa, parannukseen taipuvaa ihmistä.
Jumala ei syyllistä, paheksu eikä tuomitse. Hän tahtoo armahtaa ja rakastaa terveeksi. Tämä Jumalan kaikkiriittävä armo on Kristuksessa. "Katso, totuutta sinä tahdot salatuimpaan saakka, ja sisimmässäni sinä ilmoitat minulle viisauden." (Ps.51:8). Jeesus toteaa itsestään: "Minä olen tie, totuus ja elämä" (Joh.14:6). Totuus tekee vapaaksi (Joh.8:31). Armoa ei voida löytää eikä omistaa valheen pohjalta, omaa vastuuta kiertäen ja pakoillen.
Suurin osa aborteista on turhia, synnillisen ihmisen itsekkyyteen ja mukavuudenhaluun perustuvia päätöksiä kieltää oma vastuu, kieltää elämä lapselta, koska lapsi vaatii huolenpitoa ja uhrauksia. Tänäkin kuluvana vuonna valitettavan monet äidit kieltävät sisällään olevan elämän, rakkauden sijasta he valitsevat itsekkyyden, tuottaen itselleen syvän haavan.
Entä jos lapsen kasvattaminen ei kerta kaikkiaan ole mahdollista? Äiti voi huolehtia syntymättömästä elämästä lapsen syntymään saakka, sitten luovuttaen hänet lastenkotiin, ja adoptoitavaksi perheeseen, jossa kenties ei ole mahdollisuutta biologiseen lapseen. Tämäkin on varmasti kipeä ratkaisu, mutta eettisesti perusteltu. Se on elämän loukkaamattomuutta ja ihmisarvoa kunnioittava ratkaisu tilanteissa, joissa lasta ei, syystä tai toisesta, voida pitää.
- - -
Alkoholisti- ja narkomaaniäitien raskaus on aihealue sinällään. Yltiöhumanistinen kulttuuri kunnioittaa äidin oikeutta ruumiiseensa (ja sen myötä sikiöön, syntymättömään lapseen) äärimmäisyyteen saakka. Tällainen humanismi ei ole kristillistä. Viattoman, avuttoman elämän oikeus kehittyä ja kasvaa arvokkaana, toivottuna, tallataan jalkoihin. Onko äidillä todellakin oikeus ja valta tuhota lapsen elämä, saattaa hänet kuolemanvaaraan toimimalla niin että seurauksena on keskenmeno, tai että sikiö vaurioituu ja on jo syntyessään päihteiden vammauttama? Yhteiskunnan tulee huolehtia heikoimpien oikeuksista, ja on häpeä jos se ei sitä tee.
Tietyissä tilanteissa pakkohoito on paitsi syntymättömän lapsen, myös äidin edun mukaista. En usko että äiti lapsen synnyttyä syyttää yhteiskuntaa pakkotoimenpiteistä joiden kohteeksi on joutunut. Päinvastoin hän on kiitollinen avusta, jota ei osannut eikä ehkä halunnutkaan pyytää.
Elämme vaikeassa maailmassa jossa ei ole helppoja ratkaisuja. Jos ratkaisujesi lähtökohta on elämä, ihmisarvon kunnioittaminen ja oikeudenmukaisuus, saat havaita että elämä itsessään kantaa ja auttaa sinut kipujen läpi, silloinkin (ja usein juuri silloin) kun joudut tinkimään omasta mukavuudenhalustasi. Rakkauden tie ei ole helppo tie, koska se vaatii oman vastuullisuuden, myös oman raadollisuuden kohtaamista. Se on kuitenkin ainoa parantumisen tie.
[ Kirjoitettu iltapäivällä 9. 3. 2013. Kannanottoni aborttikeskusteluun ja lapsen oikeuteen elää. ]
Laitettu blogiin aamulla 12. 3. Julkaistu 8:00.