Oli pakko kuvata kun näin tämän isäni takapihalla. Katolta tuli alas koko laatta lunta. Ja mitä siinä näkyykään? Lumisateiden rajat :) Tuosta näkyy minkälaista lunta on satanut, ja siitä voidaan katsoa minkälainen sää on ollut kun lumi on satanut. Mitä alemmas mennään, sitä enemmän mennään alkutalvea kohti.
Miten sinä luokittelisit nämä eläimet? Huomaat varmaan että näillä on sekä kalan, sammakon, ja liskon ominaisuuksia sekaisin ja eri määrät. Katsos kun tuollaiset luokittelut on ihmisen keksimiä. Ihminen on päättänyt että tällä on kidukset ja evät, niinpä tämä on kala. Luonto ei tunne tuollaisia rajoja. Luonnolle eläin on eläin, ja sillä on ne ominaisuudet jotka sille on tullut aikojen kuluessa, ja joilla se selviää päivästä toiseen.
*Useitakin mutaatioita hemoglobiinissa, jotka auttavat kestämään paremmin malariaa vastaan, kuten esim. HemoglobiiniC mutaatio jolla ei edes anemia tms. haittoja antaa myös resistenssin malariaa vastaan.
->ei siis saa sekoittaa sirppisoluanemian mutaatioon.
*Kortikosteroidireseptorit,jotka lähtivät kehittymään geenikahdentumien ja pistemutaatioiden kautta kehittyi gluko- ja mineralokortikoidireseptorit. Glukokortikoidireseptorit lähtivät samalla mekanismilla kehittymään edelleen: progesteroni-, estrogeeni- ja tyroksiinireseptorien rakenteen yhteneväisyys on 90%, 52% ja 17%. Saman reseptorin yhteneväisyys eri lajien välillä on 90% luokkaa.
*Ihmisen perimässä on endogeenisten retroviruksien geenejä. Ihmisen ja ihmisapinoiden perimästä löytyy täysin samanlaisia endogeenisiä retroviruksia ja täysin samoista kohdista perimää. Ihmisellä ja simpanssilla näitä retroviruksia on eniten,seuraavaksi eniten gorillalta ja orangilta kolmanneksi eniten.
*Langurilla oli geeni RNASE1, jossa on ohjeet ruoansulatusentsyymin valmistamiseksi. Tämä kahdentui, toinen geeni muuntui ja sen koodaamalle proteiinille kehittyi uusi ruuansulatusfunktio.
*Rotille on kehittynyt resistenssejä useille eri antikogulanteille siinä määrin, että rotanmyrkkyjä on jouduttu vaihtamaan aika-ajoin.
*Hyönteisten hormonitoimintaan pohjaavien hyönteismyrkkyjen ei pitänyt biokemistien mukaan aikaansaada resistenssiä. Kuitenkin resistenssikannat syntyivät nopeasti- tuholaiset eivät osanneet lukea mahtikäskyä ja biokemistit eivät hallitse työnsä puolesta evoluutiota.
*Tsernobylin ydinvoimalan läheisessä järvessä muualla kaksineuvoiset madot ovat muuttuneet pariutuviksi. Ne lisääntyvät suvullisesti,kun muualla ne lisääntyvät pääasiassa suvuttomasti.
*1980-luvulla perunarutolla ei ollut lainkaan Suomessa talvehtimaan kykeneviä muotoja. Nykyisin Suomen pakkasia kestävä muoto kehittynyt.
*Kirahvilla on nisäkkäiden tapaan vain 7 kaulanikamaa ja ilmeisesti ainoana eläinlajina myös kaulan valtimoissa läpät, jotka estävät veren takaisin valumisen.
*Ydinvoimalajätettä hajottava bakteeri löytyi Loviisassa 1991. Jätteiden kompostointia oli tutkittu jo vuodesta 1984 lähtien. Oikea laji löytyi ns. luonnon valinnan avulla. Tietyissä oloissa ja oikealla ruokinnalla bakteerit oppivat vähitellen syömään myös hartsia.
*pseudomonas aeruginosasta syntynyt kanta joka hajottaa nailonia.
*ABO-veriryhmä: A ja B antavat resistanssia koleraa vastaan,O-veriryhmä taas kuppaa vastaan. Huomattavaa on se,että A ja B yleisiä alueilla jossa on koleraa ollut. Samoin O yleisin amerikan intiaaneilla. Jakautuneet siis tautien esiintymisalueiden mukaan, eivät kreationismin vaatimasta tasaisena.
*1961 Pertshiressä,Skotlannissa tapahtui tavallisessa kissassa spontaanimutaatio:Sen seurauksena oli uusi dominoiva alleeli,joka aiheuttaa kissan korviin "skottilaisen taitoksen",ja sen seurauksena veikeän ulkonäön. Mutantin jälkeläisistä kehitettiin uusi kissarotu,Foldi.
Mutanttimuoto on siis saanut huomattavan lisääntymisedun.
*Ross Granville John Hopkinsin yliopistosta julkaisi v. 1901 kuvauksen lapsesta, jonka häntä kasvoi huolestuttavan nopeasti. Pojan ollessa kuusikuinen häntä oli 7,6 cm pitkä. Luutonta häntää peitti normaali iho, ja siinä oli lihaksia. Pojan aivastaessa tai yskiessä häntä heilahti tai kutistui.
*Anaerobisen Ascarias -loisen hemoblobiini on välimuoto bakteerin hemoglobiinin (käyttää typenoksidin NO tuhoamiseen)ja selkärankaisten hemoglobiinin välillä. Eli samantyylinen proteiini eri tehtävissä.
*Viherhiukkasen klorofyllimolekyyli on samankaltainen kuin hemoglobiini. Eli samankaltaisella molekyylillä voi olla alunperin eri tehtävä. Eli uudenlaista informaatiota voi syntyä mutaatioiden kautta.
*On olemassa ihmisiä, joille mutaatio on tehnyt poimut sormien väliin. Tietyissä oloissa voisi olla hyödyllinenkin mutaatio.
*Acrea Ecendon-perhosella että erääseen X-kromosomiin kehittyi mutaatio, joka tuhosi koiraassa kaikki siittiöt,joissa oli Y-kromosomi. Seurauksena kaikki kantajakoiraan tuottamat jälkeläiset olivat naaraita, jotka kantoivat kyseistä geeniä.
Seurauksena oli se,että populaatiosta 97% oli naaraita. Tässä vaiheessa löytyi(mutaation seurauksena tai oli jo valmiina) Y-kromosomista geeni, joka esti kyseisen mutaation toiminnan.
*Ihmisellä on saman verran karvoja ja samoissa paikoissa kuin simpanssilla. Vain karvojen paksuus on eri. On olemassa geneettinen ominaisuus joka lisää voimakkaasti karvojen paksuutta. Ihmisen kromosomi nro 2 on yhteensulautuma kahdesta simpanssin pienestä kromosomista.
*Immunoglobuliinit Immunoglobuliineja on useita ja ne ovat rakenteeltaan hyvin toistensa kaltaisia. Ovatkin todennäköisesti saman geenin kahdentuneista osista erilleen kehittyneet. Myös monia muita vastaavia "geeniperheitä" on olemassa,ovat peräti yleisiä tumallisissa eliöissä.
*Laktoositoleranssi: Ihmiskunnan enemmistö ei pysty aikuisena käyttämään lehmänmaitoa ravinnoksi. Maatalousvaltaisessa Suomessa ja Ruotsissa on taas paljon L-alleelia, joita riittää genomissa jo yksi kappale mahdollistamaan maidonjuonnin aikuisena.
Täällä laktoositoleranssi on hyödyllinen ominaisuus.
Nisäkkäillä tuo kyvyttämyys maidonjuontiin eli laktoosi-intoleranssi aikuisena on auttaa vieroittamaan poikasen äidinmaidosta,estää samalla, ettei maitoa menisi muiden kuin poikasen ravinnoksi.
*Bakteerimoottorille löytyy yksinkertaisempia esimuotoja monista bakteereista, joissa sillä on toinen tehtävä - ne huolehtivat bakteerimyrkkyjen siirtämisestä vihollissoluihin. Näitä TTSS -rakenteita löytyy gramnegatiivisilta bakteereilta, joiden TTSS:t koostuvat samoista proteiineista,joita bakteerimoottorikin käyttää.
*Estheria Coli-bakteerista saatiin laboratoriossa kehitettyä kanta kuumaan ja toinen kylmään ympäristöön 2000 sukupolvessa.(Bennett, Lenski & Mittler, "Evolutionary adaptation to temperature I. Fitness responses of Escherichia coli to changes in its thermal environment." ,1992)
*Chlamydomonas kehittyi fotosyntetisoimaan pimeässä käyttäen hiiltä. noin 600 sukupolvessa valoa elääkseen vaativa laji saatiin elämään hyvin pimeässä.
*Chlorella vulgaris Boraas saatiin valintapaineella muuttumaan yksisoluisesta monisoluiseksi 1983. viidessä päivässä monisoluinen muoto ilmeni ja nopeasti se syrjäytti yksisoluisen muodon. Ensin oli 4 solun muoto,joka muuttui 32 solumuotoon. Lopuksi muoto tasoittui 8 soluiseksi.(Boraas, "Predator induced evolution in chemostat culture.", 1983)
*Taittoydinherne on parin herneen risteytys,joista toinen on Ruotsissa syntyneen mutaation tulos.
*Kukkakaali on mutaatiokukinto.
*Virukset kehittyvat mutaatioin,mm. HI-virus mutaoituu niin nopeasti,että lääketeollisuuden vaikea pysyä perässä.
*Hyönteiset tulevat vastustuskykyisiksi hyönteismyrkyille melko nopeasti.
*Radioaktiivinen säteily luo kiistatta mutaatioita ja siten on saatu:
-kasvatettua lysiinipitoisuutta
-kasvuaikaa lyhennettyä
*Mutaatiojalostus=mutagenssi,jossa mutaatioiden syntyä lisätään kemikaaleilla ja säteilyllä. Maailmassa on käytössä useita satoja mutaatiolajikkeita, jotka ovat valintoja mutagenssilla käsitellyistä aineistoista. Mutaatiojalostus on osoittautunut käyttökelpoiseksi muutamien koristekasvien jalostuksessa (mm.Streptocarpus). mutaatiojalostuksella on tuotettu tuhansia lajikkeita ja lähes ilman mitään haittoja. Mutagenssilla on saatu aikaan muun muassa korkealysiinipitoisempia ja täten terveellisempiä maissilajikkeita ja nopeammin kehittyviä viljoja.
Listasta on poistettu ne positiiviset mutaatiot jotka mainitsin jo edellisessä päiväkirjamerkinnässä (Perjantai 24.10.2008).
Nyt olisi kysymys kreationisteille jota en ole tainnut vielä kysyä. Mitä järkeä Jumalalla oli tehdä tällaisia: http://www.biomedcentral.com/graphics/email/images/general/lerista_punctovittata.jpg
Mikä järki noilla jalan tyngillä on kun luikertelemalla mennään eteenpäin? Ja ei... tämä ei ole mikään muotopuoli vaan lajityypillinen ominaisuus. Ne on kaikki tuollaisia tässä alalajissa.
Evoluutio tietty selittää tuon siten että joissain olosuhteissa liskot lähtee muuntumaan käärmeeksi. Niin käärmeetkin on aikoinaan syntyneet, eikä siitä ole edes kauan. Mikä jännintä... tälle on viel ihan todisteita. Ihan pirusti itseasiassa. Laitan vähän aineistoa tähän väliin:
Mutta... miten ihmeessä te kreationistit selitätte nämä tynkäjalat? Ottakaa nyt huomioon että tuossa kuvassa noilla ei liikkumisen kannalta tehdä mitään. Ne on silti jalat.
Kretsuilla (kreationisteillä) on tapana sanoa ettei ole olemassa yhtään esimerkkiä positiivisesta mutaatiosta. Sen lisäksi että näemme eliöiden muuntuvan meioosissa tapahtuvien muutosten mukana (ihmisellä noin 150 mutaatiota/sukupolvi), päätin etsiä konkreettisia yksittäisiä esimerkkejä positiivisista mutaatioista.
1: LRP5-mutaatio. Aiheuttaa suuremman luultiheyden ja siten estää osteoporoosia, ja luunmurtumia huomattavasti.
2: CCR delta32-mutaatio. Mutaatio joka estää HIV:tä ottamasta entsyymiä omaan käyttöönsä, mutta toimii silti ihmisen oman solun käytössä normaalisti. Kaikilla muilla tavoin neutraali, mutta yhdellä tavalla positiivinen: Ihmiset jotka saavat tämän mutaation molemmilta vanhemmilta, ovat immuuneja AIDSille.
3: Myostatiini-geenin mutaatio. Aiheuttaa luonnostaan suuret ja voimakkaat lihakset.
Tämä geenimutaatio havaittiin laboratoriokokeissa aikaisemmin hiirillä, mutta yllättäen sama mutaatio löytyi luonnostaan ihmisellä saksassa. Poika oli saanut saman geenin molemmilta vanhemmiltaan, joka aiheutti huomattavan lihaskasvun jo pian syntymän jälkeen.
5: Värinäkömutaatio. X-kormosomissa tapahtunut mutaatio joka aiheuttaa huomattavasti laajemman värinäön joka ulottuu jopa UV-alueen puolelle. Koska mutaatio esiintyy X-kromosomissa ja naisilla niitä on tuplasti miehiin verrattuna, tämä ominaisuus on havaittu ainoastaan naisilla.
Nämä ovat vaan muutamia esimerkkejä. Lukemattomia muita esimerkkejä tiedetään ihmisillä ja kaikilla muilla eliöillä, kasveilla ja mikrobeilla ym. Lopulta ympäristö määrää sen mikä on positiivinen mutaatio. Esim. tuo CCR delta32-mutaatio ei yleistyisi, ellei HIV tappaisi muita ympäriltä. Tämä on luonnonvalinnan perusidea. Tulee erilaisia muotoja, joista jotkut variaatiot selviää ympäristön olosuhteiden muuttuessa. Jos näitä erilaisia muotoja ei olisi, koko laji ei kestäisi ympäristön muuttuessa, vaan sukupuutto olisi niin yleistä, ettei elämä olisi ikinä voinut nousta näihin mittasuhteisiin.
Tässä CCR-mutaatioesimerkissä, jos kaikki maailman ihmiset saisivat nyt HIV:n 10% eurooppalaisista selviäisi, ja pienempi määrä (kuitenkin korkeintaan 1%) muista etnisyyksistä.
Mikä tahansa muuttunut entsyymi tai ominaisuus voi olla hyödyllinen tietyssä olosuhteessa. Pituus, ihonväri, ruumiinosan pituus tai muoto, aisti tai muu kyky.
Esimerkiksi linnut näkevät UV-valoa. Lintujen siivissä voi usein nähdä outoja värejä jotka näkyvät vaan tietystä kulmasta auringonvalossa. Tämä johtuu siitä että se väri on ihmisen UV-skaalan rajalla ja ihminen näkee sen värin vaan osittain. Linnut näkevät kyseiset värin huomattavasti kirkkaampana. Esim. harakan sinihoho siivissä: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/42/Sroka_Pica_Pica_II.jpg
Ja esim. meille lintu näyttää aivan erilaiselta, kun miltäa se näyttää toiselle linnulle: http://www.flap.org/research.htm
Esim. kuvan http://flickr.com/photos/kds315/424109841/ vaaleanvihreänä hohtavat alueet eivät näy paljain silmin, mutta UV-valoa näkevä erottaa kyseiset kuviot (eli toiset linnut).
Tästä syystä lintujen valaistukseen suositellaan valoa joka lähettäisi myös UV-valoa samoin kun aurinko, jolloin linnut näkevät toisensa samoin kun luonnossa. Tällä on suuri merkitys lintujen psykologialle. http://www.truveo.com/UV-Lights-for-Birds-Love-Lives/id/1227779903
Ja nyt tullaan vihdoin itse asiaan...
Jos ajatellaan että lintu on sopeutunut ympäristöön niin että eläimet eläimet eivät erota sitä ympäristöstä, mutta muut linnut erottavat, koska ko. lintu hohtaa UV-värialueella. Tällöin kukaan ihmisistä ei näe lintua PAITSI jos omaa mutaation joka on listattuna numerolla 5!
Eli ns. tetrakromaattiset naiset pystyisivät havaitsemaan ko. linnun selvästi kaukaa puusta oksien takaakin. Tällöin kyseiset naiset saisivat ammuttua sen alas huomattavasti paremmin, ja ko. mutaation omaavat naiset saisivat paremmin ruokaa, kun taas muut kuolisivat helpommiin nälkään. Näin ympäristö ja olosuhteet voisivat suosia ko. mutaatiota => evoluutiota.