Bemarikuskit ovat liikenteen suurimpia törkeilijöitä.
Koko maan kattavat parin vuoden poliisitilastot osoittavat, että eniten törkeillään vanhemmilla, 1990-luvun Bemareilla.
Yllätyksenä bemarikuskien rinnalle ovat nousseet Opel-kuljettajat.
Kolmen merkin kova kopla
Poliisin otanta koskee ajanjaksoa 15.11.2005-14.11.2007. Siihen on kirjattu kaikkiaan 3 424 törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista. Lähes kaikki tapaukset koskevat 45-50 tai sitä suurempia sallitun nopeuden ylityksiä, mistä seurauksena on välitön kortin hyllytys, rikostutkinta ja tuomioistuinkäsittely.
Seurantajakson aikana pahimpien häiriköiden poljettavina olivat BMW (429), Opel (403), Toyota (355) ja Volvo (320).
Seuraavaksi tuleva ryhmä oli kaukana kärjestä: Nissan (244), Ford (241), Mercedes Benz (232), Audi (229) ja Volkswagen (210). Kyseisten kaaharien autot olivat useimmiten viime vuosikymmeneltä. Kärynneistä vain Mersu-kuskit ajoivat hieman useammin uudemmilla mallilla.
Tilastojen valossa vähiten törkeileviä ovat muun muassa Jaguar-kuskit (4), Porsche-kuskit (11) ja Skodalla ajavat (33).
Vanhat Bemarit muita pahempia
Törkeimpien listassa automerkkejä ei ole verrattu siihen, kuinka paljon niitä on rekisterissä. Toyotan nousu listan kärkisijoille selittynee pitkälti sillä, että merkki on Suomen ylivoimaisesti suosituin.
BMW:n ykkössija kaahariautoissa korostuu entisestään, jos sitä vertaa maan koko kantaan: bemarikuskit kaahaavat autoillaan kuusi kertaa useammin kuin Toyotalla ajavat.
Helsingin poliisin liikenneturvallisuusyksikön päällikkö, ylikomisario Heikki Seppä ei ole yllättynyt kaaharilistan automerkkien järjestyksestä.
- Yhdeksänkymmentäluvun Bemarien määrä (235) on kuitenkin poikkeuksellisen korkea verrattuna niitä vanhempiin ja uudempiin malleihin, Seppä sanoo.
Hän arvelee, että kymmenisen vuotta vanhat BMW:t ja Opelit ovat varsinkin nuorten kuljettajien suosiossa. Ja nuoret kuljettajat taas syyllistyvät muita useammin koviin ylinopeuksiin.
Lista tuttu poliisille
Ylikomisario Heikki Seppä kuvailee kaaharien merkkitilastoa mielenkiintoiseksi, joskaan siinä ei hänen mukaansa ole liikennepoliisille mitään varsinaista uutta tietoa.
- Ei tätä listaa ole tarvetta jakaa partioille. Kyllä poliisi nämä merkit tuntee vanhasta kokemuksesta.
- Kun vanhanmallinen Bemari ohittaa siviilimallisen poliisiauton, sitä lähdetään seuraamaan useammin kuin jotain muuta merkkiä, Seppä myöntää.
- Poliisin seurantaherkkyyteen vaikuttaa myös musta väri, alumiinivanteet ja ylileveät renkaa
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200711266882289_uu.shtml