IRC-Galleria

mr_natas

mr_natas

öööö

Uusimmat blogimerkinnät

Blogimerkintä

« Uudempi -

BMWLauantai 28.11.2009 13:26

BMW


BMW AG (lyhenne sanoista Bayerische Motoren Werke, suom. Baijerilaiset moottoritehtaat) on Münchenissä pääkonttoriaan pitävä saksalainen yritys, joka valmistaa henkilöautoja ja moottoripyöriä. Yhtiö valmistaa myös lentokonemoottoreita yhdessä Rolls-Roycen kanssa. BMW on toimittanut moottoreita muun muassa Formula 1-talli Williamsille, kunnes se osti Sauber-tallin ja ryhtyi kilpailemaan BMW Sauber -nimellä. BMW-konsernin liikevaihto kasvoi 56 miljardiin euroon vuonna 2007. Nykyisellään konserni työllistää maailmanlaajuisesti noin 106 000 työntekijää, vuosituotannon ollessa noin 1,3 miljoonaa autoa ja 100 000 moottoripyörää. BMW AG:n osakkeet noteerataan Frankfurtin arvopaperipörssin DAX-indeksissä. BMW-konsernin tuotemerkkeihin kuuluvat muun muassa autovalmistajat BMW, Mini ja Rolls-Royce sekä moottoripyörävalmistajat BMW Motorrad ja Husqvarna.

Automallit
BMW on perinteisesti ollut Mercedes-Benzin kovin kilpailija. BMW on yksi harvoista jäljellä olevista automerkeistä, jotka valmistavat lähes ainoastaan takavetoisia automalleja. BMW ei käytä useimmista muista valmistajista poiketen V6-moottoreita, vaan pitkittäisasennettuja kuusisylinterisiä rivimoottoreita. BMW valmistaa myös kahdeksan-, kymmenen- ja kaksitoistasylinterisiä V-moottoreita.

BMW:n tällä hetkellä valmistamat henkilöautomallisarjat ovat: 1-, 3-, 5-, 6-, 7-sarjat, Z4, X3, X5 ja X6. Lisäksi BMW valmistaa 2001 markkinoille tullutta muista malleista poiketen etuvetoista uutta Miniä. Mallisarjoissa loppupääte "i" kertoo kyseessä olevan bensiinin ruiskutuksella varustettu malli ja vastaavasti loppupääte "d" tarkoittaa dieselmoottorista mallia. Loppupääte "A" tarkoittaa useimmissa mallisarjoissa automaattivaihteistoa. 7-sarjassa loppupääte "L" tulee saksankielen sanasta "lang" (suom. pitkä), ja tarkoittaa akselivälin olevan 14 cm perusmallia pidempi.

Nelivetoisia malleja ovat kaikki X-sarjalaiset sekä eräät 3- ja 5-sarjalaiset jotka tunnistaa mallimerkinnän "X"-kirjaimesta.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.