Kaikille on varmasti käynyt joskus niin, että joku tuttu tai ehkä jopa tuntematon kanssaihminen päätyy kertomaan oman elämäntarinansa, vitutuksensa, sattumuksensa tms. sellaisessa ajassa, paikassa tai mielentilassa, ettei millään jaksaisi kuunnella.
Itselläni on kaksisuuntainen taipumus aiheeseen. Ensinnäkin, keväällä, kun reissasin Helsinki-Tampere akselilla ilta-aikaan, keräsin rautatieasemilta kaikki juopot, narkkarit ja muut laitapuolen kulkijat niskaani tahtomattani (jotkut ovat nimenneetkin minut hörhömagneetiksi). Kertaakaan en päässyt junaan ilman, että joku ääliö tuli jotain mongertamaan, vaikka en ehkä näytä siviilipersoonassani yhtään miltään Punaisen Ristin tai YAD:n saati sitten kirkon vapaaehtoistyöntekijältä.
Toinen puoli asiassa on sama harrastus: noin kahden promillen tai kirkkaista juodun humalatilan flouttauksen seurauksena yleensä valitsen saaliikseni jonkun kaveripiiristä tai viimeksi kahdeksan vuotta sitten nähdyn puolitutun. Onko siis niin, että nämä ihmiset tunnistavat kaltaisensa vai lukeeko selässäni kenties jotain, mitä itse en tiedä?
Viimeisin sattumus oli eilisaamuna, kun raahasin persustani rautatietunnelia ylöspäin puoli kahdeksan maissa. Siihen aikaan aseman läheisyydessä on aika vilkasta - kaikki ravaavat kravatit naamalla tupakka suupielessä, vastaan viuhuvia läppärilaukkuja saa väistellä kuin jossain Matrixissa... mutta niin kävi, että joku nainen pysäytti juuri minut pyytääkseen tupakkaa. Onnenpotkuni - aski tyhjä. Vaan eipä katujen kuningatar luovuttanut moiseen takaiskuun. Sain kuulla onnettoman avioliiton, Tanskassa asuvat lasten lapset, joista tämä ressukka oli nähnyt vain valokuvia, yökyläilystä miesystävän luona - molemmilla omat lapset omilla tahoillaan, ei aiettakaan avioitua... Käytin kaikki temput, yskimisen, levottoman tiirailun, kolme hyvästelyä, kellon katsomisen neljä kertaa, päivän jatkon toivotukset, askeleet eteenpäin, mutta siitä huolimatta ajauduin vain väistelemään ohitsemme kiirehtiviä (onnelliset!) ihmisiä. Kuulin vielä tarinat maailmalla matkustelusta ja Marokon naisvankilasta, mihin hän oli päässyt tutustumaan huumeiden käytön seurauksena kultaisina hippiaikoina. Lopulta vaan tylysti päätin lähteä. Elämäni paras päätös tähän asti.
Tämän tyyppisiä ihmisiä on kaikkialla. Kassajonot pidentyvät heidän pakonomaisen tarpeensa vuoksi. Myös omat isovanhemmat, erityisesti mummot ovat näitä. Tällöin tunteja kestävä vuodatus tavallisimmin koskee sairauksia. Avautuminen päättyy yleensä lausahdukseen: "Mikset ole käynyt useammin?" Hmm...!!!