IRC-Galleria

_Anton

_Anton

Parempaa et löydä

Nato, EU, YK ja liittoutumaton Suomi.Keskiviikko 18.04.2007 22:16

Elämä YYA-sopimuksen Suomessa oli ankeaa sen armeijalle. Liittoutumisesta ei voinut edes haaveilla ja aseita sai ostettua vain Neuvostoliiton vanhempaa kalustoa. Mutta sitten vuonna 89 Gorbatsev järkytti Suomea muullakin kuin päälaen syntymämerkillään. Rohkea toimittaja kysyi häneltä mitä mieltä Neuvostoliitto olisi Suomen NATO-jäsenyydestä. Hämmentynyt Gorbatsov sanoi että sehän on Suomen oma asia. Upseerit haistoivat tilaisuuden.

Varusmiehen kouluttajan arki on ankeaa. Kouluttaa nyt kahdesti vuodessa samoja asioita vuodesta toiseen ja katsoa siinä sivussa ettei ne paviaanit ammu toisiaan. Ei ihan vastaa sitä unelmaa, joka pikkupojalla syntyy ammattisotilaan arjesta sotaleffoja katsoessa. Niinpä esikunta alkoi varovasti "tehdä yhteistyötä" NATOn kanssa ja EU:n valmiusjoukkoihin menemistä ei tarvinut kahdesti kysyä. Nyt Suomella on yhteisiä sotaharjoituksia NATOn kanssa, sinne olen itsekkin menossa. Kyse ei ole mistään kriisinhallintanäpertelystä, vaan tarkoitus on että britit opettavat meille kokemuksistaan Irakista ja Afganistanista, sota-alueilta siis, jos mekin sinne joskus eksyisimme.

Tällä kasarmialueella harjoittelee myös EUBG (europe union batlle group, eukku-peukku näin kavereiden kesken). He ovat siis ammattisotilaita, jotka harjoittelevat 8-16 sotatoimia ja ovat muutaman päivän lähtövalmiudessa lähtemään ulkomaille, ilman YK:n mandaattia. Sääli vain että varusmiespalvelus on jättänyt heihin jo jälkensä. Tänään näin kun kyseinen joukko harjoitteli hyökkäysmuodostelmia. Oli hymy herkässä kun suomalainen ammattisotilas kommentoi esimiehen käskyä: "mut ku mä en millään jaksais juosta".

Täällä Porin prikaatissa koulutettiin myös NBG (Nordic Batlle Group). Suomen, Ruotsin, Viron ja Norjan yhteisosastoon. Suomi on tavallaan siis saamassa kaksi palaa kakkua EU:n valmiusvuoroista, hinku päästä ulkomaille seikkailemaan on siis kova. NBG ei ole ihan lasten leikkiä, Suomelta tulee kranaatinheitinkomppania, kovia aseita joita ei rauhanturvaoperaatiossa käytettä.

Ja nyt Suomi haluaa myös NATOn nopean toiminnan joukkoihin. Nyt on upseereille uravaihtoehtoja ja haasteita uralleen.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.