Yliopistotutkintoon kuuluu äidinkielen viestinnän kurssi, ensimmäinen luento alkaa puolentoista tunnin kuluttua. Luentomonisteessa kehotettiin kirjoittamaan päivittäin, koska "kirjoittamaan oppii vaan kirjoittamalla". Aika klishee sanoisin. Koska viestinnän kurssi koskee pitkälti tieteellisiä julkaisuja, niin minä julkaisen oman kymmenen minuutin tutkimuksen:
Kaikki ovat varmasti huomanneet julkisissa alkaneen "älä kailota"-kampanjan. MTV3:sen tietojen mukaan 20% pitää kännykkään puhumista julkisella paikalla häiritsevänä. Mahtavaa, ajattelin. Pieni vähemmistö on saanut itsensä järsestettyä ja laittanut rahaa asenteita itselleen mieluiseen suuntaan muokkaavaan kampanjaan. Varsinainen kansalaisyhteiskunta! Sekunttia myöhemmin tajusin kuinka epärealistinen päätelmäni oli. Ei Suomessa, ei suomalaiset, ei ikinä. Taustalla oli oltava valtio.
Ja niinhän se oli, monessa eri muodossa edustettuna. Viestintävirasto, Liikenne- ja viestintäministeriö, julkista joukkoliikennetukea nauttivat HKL ja YTV, ratahallintokeskus (juuri se joka huoltaa rautateitä), linja-autoliitto, monopoliaseman saanut taksiliitto, kolmen miljardin euron tukiostot saanut Sonera, VR jne. Yksityiseltä sektorilta mukaan lähtivät vain Elisa ja Dna. He suosivat tietenkin tekstareita, koska yksinkertaisen asian sopiminen vaatii yleensä muutaman tekstarin tai kolmenkymmenen sekunnin puhelun.
Joka viidennen suomalaisen takia valtio on pistänyt yhteiset verorahat kiertoon. Eikö olekkin hienoa kun voi maksaa veroja, joilla siten kerrotaan sinulle miksi olet huono ihminen ja mitä kaikkea teet väärin? Vai olisiko ehkä parempi käyttää rahat VR:n myöhästelevän junaliikenteen parantamiseen?
Onko kailottaminen oikeasti se ongelma jonka paikkaamiseen täytyy käyttää rahaa? Onko maailmassa asiat niin hyvin, että seuraavaksi voimme aloittaa "yksi suihkaisu hajuvettä riittää" ja "älä järkytä vanhuksia, pukeudu vain pastelliväreihin" -kampanjat?
En minäkään ole innoissani puhelimeen kailottamisesta, enkä itseasiassa pidä tavallisesta puhestakaan julkisissa. Mutta se on minun ongelmani, ei muiden tarvitse rajata käytöstään sen takia. Minulla on mp3-soitin, eristän korvani ympäröivästä melusaasteesta. Toivoisin että useampi tekisi samoin, aloitan ehkä kampanjan.