Muutama tuttu lukee parhaillaan kauppiksen sisäänpääsykokeseen ja lukumotivaatio näyttää hiukan onttuvan välillä. Monien mielestä taloustiede on aika kuivaa. Itse taas koen parhaillaan "ahaa, näin se maailma toimii"-elämyksiä sellaessani 700-sivuista koekirjaani. Sai minut miettimään että kuinka tässä kävi näin. Tarinan alku takes us back, way back to the Soviet Union.
Ensimmäinen muistikuva omasta rahasta tulee vuodelta 89. Äiti lähettää kolmevuotiaan pikku-Antonin hakemaan patongin lähikaupausta. Palattuani patongin ja vaihtorahojen kanssa vanhemmat päättivät jotain uskomatonta, sain pitää vaihtorahat jotta voin alkaa säästämään. Ensin mietittiin kovasti missä rahoja voi säilyttää ja ratkaisuksi tuli n. 20cm pitkä ontto, muovinen lumiukkolelu, jonka pohjaan isä teki kolikon paksuisen reiän. Kolikot sai lumiukosta ulos vääntämällä sen pään irti. Joku saattaa kuvitella ettei Venäjällä ollut säästöpossuja kun se olisi ollut kapitalistista ja rikollista toimintaa. Mutta ei, kyllä niitä oli, minulla oli vain kolmivuotiaan kiire saada omani. Ja kun sellaisen sitten sain, aloin kyttäämään vanhempien ja muidenkin vaihtorahoja.
Lumiukko täyttyi nopeasti. Rupla ja kopeikkakolikot olivat siitä jänniä, että niissä oli aina valmistusvuosi. Ja kun neuvostoliitto hajosi, niitä tuli uusia lisää. Ja sitten rupla devolvoitiin ja taas tuli uusia kolikoita. Mutta menen asioiden edelle. Lapsena lempiharrastuksia kotona oli lajitella kolikoita arvon tai vuoden mukaan.. ja sitten laskea ne. Kuinka kummallista se on?
Eräänä päivänä vanhemmat veivät kuusivuotiaan Antonin niiden työpaikalle. Aikaisemmin he olivat molemmat töissä samassa rakennuksessa Maatalouden tutkimuslaitoksessa, joka Neuvostoliiton hajottua ja markkinavoimien alkaessa myllätä vuokrasi alakertansa Puolalais-venäläisen kosmetiikkayrityksen tuotantotilaksi jonne vanhempani siirtyivät sitten töihin. Yritys valmisti deodorantteja sun muuta kasvovoidetta, mutta tuotanto ei ollut kauhean hyvin järjestetty. Ensinnäkin yrityksen johtajat olivat vanhoja kommunismin perinteiden ylläpitäjiä, joita kiinosti lähinnä tuotantotavotteiden saavuttaminen, eikä sitten mikään muu epäoleellinen kuten logistiikka, markkinoini jne.
Tarina jatkuu jossain vaiheessa, täytyy mennä vartioon.