IRC-Galleria

MasterTool

MasterTool

Pierdolenie o Szopenie

Selaa blogimerkintöjä

Surullinen SudanLauantai 17.04.2010 18:18

http://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/Etel%C3%A4-Sudanin+sodalla+olisi+laajat+seuraukset/HS20100226SI1MA01hvs

http://www.hs.fi/arkisto/artikkeli/Sudanin+vaalit+ovat+alkusoitto++maan+jakautumiselle/HS20100416SI2UL03qyx

"Sudanin vaalit ovat alkusoitto maan jakautumiselle

Väkivallattomasti sujuvat vaalit sytyttäisivät toivonpilkahduksen.

JUKKA HUUSKO HS JUKKA.HUUSKO@HS.FI
KIRJOITTAJA ON HS:N ULKOMAANTOIMITTAJA
Afrikan laajimmassa valtiossa Sudanissa aloitetaan tänään perjantaina ääntenlasku ensimmäisissä monipuoluevaaleissa 24 vuoteen.

Sunnuntaista torstaihin jatkuneiden vaalien järjestäminen oli jo sinänsä merkittävä virstanpylväs 41 miljoonan asukkaan maassa, joka toipuu pitkästä sisällissodasta. Isoja poliittisia mullistuksia ei silti ole odotettavissa.

Sudanin presidentti Omar al-Bashirin ja hänen NCP-puolueensa (National Congress Party) uskotaan lujittavan valtaansa pohjoisessa, jossa asuu lähinnä muslimeja. Autonomista Etelä-Sudania johtava entinen sissiliike SPLM (Sudan People's Liberation Movement) ja sen presidentti Salva Kiir vahvistanevat otettaan etelässä, jonka asukkaat ovat enimmäkseen kristittyjä ja animisteja.

Mahdollisesta yllätyksettömästä tuloksesta huolimatta vaalit ovat tärkeä mittari: jos ne sujuvat loppuun asti rauhallisesti, kasvavat rauhanomaisen muutoksen mahdollisuudet ensi tammikuussa.

Tammikuussa 2011 Etelä-Sudanissa on määrä järjestää kansanäänestys siitä, itsenäistyykö se pohjoisesta.

On hyvin todennäköistä, että etelä sanoo itsenäisyydelle kyllä. Jos näin käy, Afrikan kartalle piirretään uuden valtion rajat ensimmäisen kerran 20 vuoteen.

Vaalit ovat tärkeä etappi Pohjois- ja Etelä-Sudanin rauhansopimuksessa, joka solmittiin vuonna 2005. Rauhansopimus lopetti 22 vuotta kestäneen sisällissodan, jossa kuoli kaksi miljoonaa ihmistä.

Sisällissodan keskeisin syy oli vallan ja vaurauden epätasainen jakautuminen Khartumissa elelevän poliittisen eliitin ja Sudanin muiden alueiden välillä.

Samoista syistä Darfurin maakunnassa puhkesi vuonna 2003 väkivaltaisuuksia, joissa on kuollut noin 300000 ihmistä. Väkivaltaisuudet toivat presidentti Bashirille syytteen kansanmurhasta.

Vaalien odotettiin puskevan Sudania kohti demokraattista muutosta, joka herättäisi poliittisen eliitin kuuntelemaan maakuntien äärimmäisessä köyhyydessä elävien ihmisten murheita.

Tällaisesta heräämisestä ei ole juuri viitteitä.

Rauhansopimuksen jälkeen presidentti Bashir on keskittynyt lähinnä nauttimaan maan öljyrikkauksista, joita erityisesti Kiina hyödyntää.

Etelän SPLM taas on keskittynyt vahvistamaan valtaansa omalla tontillaan tammikuun kansanäänestystä silmällä pitäen. SPLM:ää on myös syytetty etelän oppositioliikkeiden vaimentamisesta.

Vaalit eivät sujuneet ongelmitta. Jo ennen vaaleja pääoppositiopuolueet vetäytyivät pohjoisen äänestysalueilta väittäen järjestelyjä vilpillisiksi. Äänestyspäivinä erityisesti Etelä-Sudanissa ja Darfurissa valitettiin puutteellisesta logistiikasta, joka esti satojatuhansia ihmisiä osallistumasta vaaleihin.

Optimismia lisäsi se, että presidentti Bashir keskiviikkona kutsui vaaleja boikotoineita puolueita mukaan yhteishallitukseen.

Vaalit sujuivat melko väkivallattomasti, mutta räjähdysherkimmät päivät ovat vielä edessä, sillä tulokset julkaistaan ensi viikolla.

Sudanin tapauksessa optimismi kulkeekin rinnan pessimismin kanssa.

Optimismia horjuttaa esimerkiksi globaalia asekauppaa tarkkailevan Small Arms Survey -tutkimuslaitoksen raportti. Raportin mukaan Etelä-Sudan on ostanut asevientikieltojen vastaisesti 100 panssarivaunua, ilmatorjunta-aseita, kranaatinheittimiä ja 10000 rynnäkkökivääriä vuosina 2007-2009.

Pohjois-Sudan taas on hamstrannut aseita Kiinasta, Iranista ja Valko-Venäjältä.

Pessimistien arvioissa tammikuun kansanäänestys roiskahtaa uudeksi sodaksi, jossa pohjoinen ja etelä kamppailevat raja-alueella sijaitsevien öljyvarantojen hallinnasta.

Optimistien mukaan molempien osapuolten täydellinen riippuvuus öljytuloista nimenomaan auttaa pitämään kielen keskellä suuta."
http://www.dissentmagazine.org/article/?article=972

Oivallinen kirjoitus. Tietyllä tavalla lämmittää mieltä tietää, että on joku toinenkin, joka osaa asettaa asiat historialliseen kontekstiin, jakaa (mielestäni varsin punnitun) näkemykseni tässä kysymyksessä. Peace.

[Ei aihetta]Keskiviikko 07.04.2010 03:34



















How
Tarantino
is
this?

"Kaasua, kaasua!"-dokumenttiPerjantai 26.03.2010 01:51

http://areena.yle.fi/video/853350

Katsomisaikaa 7 päivää.

Kaasua, kaasua!Perjantai 26.03.2010 01:31

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/2161393/puolasta-uhkaa-tulla-maakaasujattilaisten-riistomaa

http://ohjelmat.yle.fi/ulkolinja/kaasua_kaasua

Eli huh huh! Kanadalainen yhtiö on löytänyt Puolasta liuskekivestä ammennettavat valtaisat kaasuvarannot. Kaasua esiintymässä lasketaan olevan noin 100 kertaa (!) Puolan oman kulutuksen verran.

Tällä tullee olemaan radikaalit vaikutukset Nordstreamiin ja Venäjän kaasutoimituksille Eurooppaan, sillä Venäjä toimii Ulkolinjan "Kaasua, kaasua!" -dokumentin mukaan kapasiteettinsa rajoilla, ja tulee lähitulevaisuudessa taantumaan, jollei sitten porausta Barentsin merellä olevista esiintymistä aloiteta.

Puolalainen kaasu muuttaisi geopoliittista tasapainoa. Kaasun myynnistä tulisi Puolan rikkauden lähde joka olisi pois Venäjän lompakosta. Dokumentin mukaan siis Puola kykenisi uusien kaasulöydöstensä ansiosta syömään Venäjältä sen valtaisat kaasumarkkinat, samalla tämä toisi Puolalle paitsi talouskasvua ja energia-omavaisuuden, myös kasvattaisi Puolan voimakkuutta ja merkittävyyttä. Todennäköisesti itäisen Keski-Euroopan maat turvaisivat kaasunsaannissaan tässä tapauksessa Venäjän sijasta Puolaan, ja Puola pyrkisi lisäämään vaikutustaan etenkin Ukrainan sisäisiin asioihin ja estämään itänaapuriaan suuntautumasta Venäjään ulkosuhteissaan.

Puolalaiset kihisevät tyytyväisyyttään, nyt on vain turvattava kaasuvarannot joutumasta halvalla myydyiksi ylikansallisille kaasu-yhtiöille. Toivon todella, että uuden tilanteen ulostulema ei ole se, että Venäjän rooli Euroopan yhteistyökumppanina kutistuu kääpiömittoihin ja, että se alkaisi kokemaan tulleeksi poissuljetuksi yhteistyöstä. Myöskin, tavallinen venäläinen kaduntallaaja tarvitsee talouskasvua vielä pari piirua kovemmin kuin hänen puolalainen vastineensa.

Lakkopolitiikka ja (toinen) todellisuusTorstai 25.03.2010 12:37

Nyt kun ahneet, 3000-4500 eur kuussa nostavat, "duunari"-ahtaajat on saatu takaisin töihinsä, oppositio ja vasemmisto ovat julkisuudessa puolustaneet 1. nyt tapahtunutta seteliperse-ahtaajien lakkoa ja 2. lakko-oikeutta yleensä.

Lakko-oikeuden puolustaminen on itsessään tietysti hyvä asia. Mutta miksi on niin, että kaikkein surkeimmassa asemassa olevat, pääosin naisten miehittämät, matalapalkka-alat kuten suurkeittiötyöntekijät, elintarviketehtaiden työntekijät, siistijät jne. eivät koskaan lakkoile? Heillä ei ole mitään voimakasta liittoa takanaan ja heidän oikeutensa työntekijöinä ovat paljon heikommat kuin vaikka näillä porvari-ahtaajilla. Ja heillä on lisäksi yleensä vitun kiire töissä.

Miksi Jutta Urpilainen (sd) ja Paavo Arhinmäki (vas) bostailette rinta rottingilla ahtaajien asialla? Puhuisitte samanlaisella äänenvoluumilla niiden alojen puolesta jotka aikuisten oikeasti tarvitsevat apua teiltä. Eikö vasemmiston kuuluisi pitää pienempiosaisten puolta vaikka se ei aina niin seksikästä olisikaan? Olen pettynyt.

Toivonkin, että jonain päivänä matalapalkka-alojen työntekijät osaisivat katsoa vähän pidemmälle, järjestäytyä ja pysäyttää Suomen. Tätä luultavasti seuraisi irtisanomisten aalto, jota taas seuraisi parhaassa tapauksessa matalapalkka-alojen työ-olojen ja -sopimuksien parantaminen.

[Ei aihetta]Maanantai 22.03.2010 13:55

Vetoomus ihmisille:

Olkaa yhteyksissä puolalaisiin ihmisiin. Ulkomaalaiset tuntuvat heistä liberaaleilta. Puolet puolalaisista elää omassa sisäänpäinkatsovassa pikkutodellisuudessaan jonka nimi on puolalaiskatolisuus. Ne puolalaiset joilla on paljon kontakteja ulkomaailmaan avautuvat "liberaaleiksi" paljon useammin kuin ne joilla tätä mahdollisuutta ei ole. Vapaus on kaunis kukka.

Kommunismi ja lastenohjelmatPerjantai 19.03.2010 02:49

Miksi kommareilla oli paremmat lastenohjelmat? Näiden parissa vartuin. Avatkaapa tv sunnuntai-aamuna ja verratkaa.

Tohtori Sykerö (DDR) http://www.youtube.com/watch?v=h5lB_TsAUJg

Myyrä/Krtek (Tshekkoslovakia) http://www.youtube.com/watch?v=r08C9uWd4lk

Nalle Luppakorva/Mis Uszatek (Puola) http://www.youtube.com/watch?v=I9suTcnlEks

[Ei aihetta]Torstai 18.03.2010 13:44