IRC-Galleria

_Anton

_Anton

Parempaa et löydä

Olipa kerran...Sunnuntai 30.07.2006 19:28

...toinen maailmansota. Mummoni asusteli seitsenhenkisen perheensä kanssa inkerinsuomalisten kylässä Leningradin laidalla. Saksalaiset tulivat ja ottivat heidät sotavangeiksi. Heidät vietiin Klogan keskitysleirille Viroon. Mummoni oli tähän aikaan saavuttanut varhaisteini-iän. Saksalaiset lääkärit tartuttivat heihin erilaisia tauteja; ripulia, kuumetta ja kaikkea muuta kivaa ja kokeilivat sitten erilaisia rokotteita ja lääkkeittä heihin. Jotkut kuolivat, jotkut selvisivät vähäisillä oireilla. Jotkut sairastivat vakavasti ja jäivät loppuelämäkseen invalideiksi, kuten mummolleni kävi.

Sota loppui, Saksa hävisi ja häviäjät joutuvat aina vastaamaan tekemistään vääryksistä, jos ei muiden painostuksesta niin aiankin omatunnon takia. Niinpä Saksa on viime aikoina maksanu korvauksia pakkotyöhön tai vastavaan joutuneille. Niinpä koko mummoni perhe haki korvauksia kun sellaiseen tulio mahdollisuus 90-luvun puolessavälissä. Mummoni anomus hylättiin kahdesti, mikä oli aika jännää koska hänen kolme leirillä ollutta sisarta saivat korvaukset heti ensimmäisellä kerralla.

Pari viikkoa sitten postitse tuli kirje että toinenkin hakemus on hyväksytty. Mummo on kyllä kuollu puoltoistavuotta sitten, joten hän ei koskaan saanut sitä anteeksi pyyntöä jne. Sekki kyllä tuli. Sen arvo on vajaat 6700 euroa. Mummoltani poistettiin toinen munuainen lääketieteellisten kokeiden seurauksena. Nykyään mustasta pörssistä saa 30 000 euroa omasta munuaisesta: Mummoni sai aika huonon diilin siis.

No joo, mennyt on mennyttä, tulevaisuus on tärkeintä. Kaksi kuukautta aikaa lunastaa korvaukset. Mutta eipä sekään ole helppoa. Vaari ja mummo muuttivat Suomeen 91, jolloin väestörekisteriin ei tullut merkintää heidän täysikäisistä lapsista (isäni) koska heistä ei lukenut mitään passissa. Vaarini ei rahoja voi ottaa koska silloin kaikki hänen saamat tuet loppuvat. Tätä ajatusta voi jalostaa eteenpäin. Suomen valtio saa rahaa koska sen sodanaikainen liitolainen teki lääketieteellisiä kokeita ihmisillä. Aika jännä :D

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.