Sisareni, n. 5-v, tajusi jutun juonen:
kun jättää hampaat pesemättä, ja syö paljon karkkia, tulee reikiä. Silloin mennään hammaslääkäriin, ja sieltä saa aina kivan muovirihkamapalasen.
Että... ei se taida olla niin, että palkitseminen parempi kuin rankaiseminen, jos sen tekee väärin. Lapset lukee tekoja, ei sanoja. Ja silloin kun sanoja, niitäkin usein väärin.
Kyseisen sisaren veli, joka meille aina silloin tällöin aikaa viettää viikonloppulapsena, oli tuskastunut. Meillä ei saa sanoa ihan mitä tahansa, ja jos tyhmiä puhelee, tulee herkutonta, eli jää siis ilman pullaa yms välipalalla, tai milloin sitä onkaan tarjolla. Rangaistus muuten toimii aika hyvin imo. No, hän oli siis ärtynyt äitiini, ja päätti sanoa jotain, mistä ei tule herkutonta, mutta mikä loukkaa.
Niinpä hän, sanansa huolella valiten, ilmoitti, että äidilläni on iso takamus.
Äitini naurahti ja jatkoi töitään. Miksi nauran juttua ajatellesani? Koska joissain paikoissa ulkonäön tämäntyyppinen kommentointi todella aiheuttaa negatiivisen vastauksen. Äitini sanoi yksinkertaisesti "no niin on".
Lastenhoitoguruni Maikkeli, joka lukee kasvatuskirjoja selvitäkseen alaistensa kanssa, selitti jutun minulle. Uskon tämän. Lapset eivät varsinaisesti tunne loukkauksen käsitettä. Ne vaativat huomiota (oikeita pikku huomiohuoria, ne paholaiset, tulette huomaamaan - ei koskaan tarpeeksi. Ne eivät muuten sikäli tajua negatiivisen ja positiivisen huomion eroa, mitä tulee siihen, että saako ne huomiota vai ei.). Ja koska tiettyjä sanoja käyttäessään he ovat huomanneet, että tuon jakamattoman huomion saa, he toki käyttävät niitä. Eli esimerkiksi kiroilu on tapa herättää aikuisen jakamaton huomio.
Mutta lasten hoito ja kasvatus.... se on todella vaikeaa, ja vaikka tekisit oikein, kiitosta ei koskaan kuulu. Not that I know, but I was a kid once.
ps: p sanoo: (13:19:52)
and i thought that if i could get bad grades at school my father would come and visit me more often
p sanoo: (13:20:35)
but i couldnt
p sanoo: (13:20:55)
i was estlablished already in my teachers eyes as a good one