IRC-Galleria

Paukkelo

Paukkelo

n ei olisi pitänyt käväistä galleriassa... Karseeta nähdä oma ikänsä noin tarkasti. Yök!

<3 paikallisliikenneSunnuntai 20.01.2008 15:54

Viime yönä keksin, mikä Jyväskylän paikallisliikenteessä tökkii. Siinä aikatauluja selaillessani satuin huomaamaan, että linjat yhdestä noin kahteenkymmeneenseitsemään kulkevat loogisia reittejä fiksuihin kellonaikoihin ja yleensä seitsemän päivää viikossa. Onneksemme asumme suhteellisen vanhalla asuntoalueella, mistä tällainen linja kulkee.

Mutta jukolauta kun aletaan pohtia miten päästään pois joltain uudemmalta asuntoalueelta, esimerkiksi Kuokkalasta! Siitä sillan yli kulkee reittikartan mukaan yhdeksän (YHDEKSÄN) eri linjaa, joista useimmat kulkevat vain arkipäivinä, moni on pelkkiä koulukuljetuksia, toiset kääntyvät heti sillan jälkeen kohti huitsin nevadaa ja jotkut menevät kyllä keskustaan, mutta Mattilanniemen kautta (toisin sanoen heittävät kymmenen kilometrin lenkin). Kahlattuani kaikkien näiden yhdeksän bussin aikataulut totesin, että lauantaina kuuden-seitsemän aikaan sopivia busseja kulkee yksi.

Niin ja onkos nämä uudet hienot linjat sitten numeroitu kolmestakymmenestä ylöspäin sataanseitsemäänkymmeneenkahdeksaan? Ei ole. Uudet reitit, poikkeuskiekkaukset ja muut sellaiset on merkitty aikatauluihin kirjaimin x, y ja z. Toisin sanoen yöllä saatetaan tulla kotiin bussilla 25K joka kulkee reittiä z. Ja tämä on se looginen, yksinkertainen linja! Jos haluaa Kuokkalaan pitää ihan oikeasti selvittää yhdeksän linjan aikataulut, reitit ja minä viikonpäivinä mikäkin kulkee ja mistä. Ei voi katsos luottaa siihen, että jos aikataulussa lukee Laajalahti-Keskusta-Laajavuori, että annettu aika olisi se, jolloin bussi on Laajalahdessa. Ehei! Se saattaa aivan hyvin olla keskustassa. Sivun alaraunassa on merkintä, että tästä ajasta noin kymmenen minuuttia (=5-20 min) taaksepäin bussi on Laajalahdessa ja kymmenen minuuttia eteenpäin Laajavuoressa. Niin että arvaile siinä sitten koska hyppäät kyytiin mistäkin! Bussipysäkille saapuessasi voit heittää kolikkoa, että onko dösä jo mennyt vai ei.

Otin eilen bussista aikatauluvihkosen ja se näyttää jo nyt samalta mitä meikäläisen MAOL-taulukot näyttivät 11 matematiikan- ja kuuden fysiikankurssin jälkeen!

Toisin sanoen Jyväskylässä bussilla matkustaminen edellyttää a) säähän sopivaa vaatetusta, b) diplomi-insinöörin päättelytaitoa, c) Jyväskylän kartan muistamista, d) valmiutta kävellä sitten, kun huomaat että linja 463kzx ei kuljekaan karkausvuonna niinä kuukausina, jolloin on kuunpimennys.

Koko systeemiin pitäisi soveltaa jonkinlaista hajoita ja hallitse -tekniikkaa. Koko kartta pitäisi pyyhkiä tyhjäksi, katsoa mihin on rakennettu uusia taloja, missä ihmiset asuvat ja minne heidän pitäisi päästä. Ei se voi olla niin vaikeaa? Tekisivät sen ensi kesänä kun ihmiset pääsevät pyörällä paikkoihin eikä puolen tunnin pihalla odottaminen syö niin paljoa! Olisko paha, häh?

(Ja sitten copypastetetaan tämä Jyväskylän liikenteen palautelaatikkoon..)

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.