IRC-Galleria

Paukkelo

Paukkelo

n ei olisi pitänyt käväistä galleriassa... Karseeta nähdä oma ikänsä noin tarkasti. Yök!

Susan KuronenMaanantai 28.01.2008 21:27

Tiedän, että Pääministerin morsiamesta on aikaa. Tiedän, että olen myöhässä. Tiedän, että aihe on passé. Minä puutun siihen kuitenkin vasta nyt. Miksi? te kysytte. Siksi, että kun ostattaa kirjan ystävättärellään Kirjatorin alekorista kahdella eurolla, kunninanarvoisa rouva kirjailija ei saa siitä litin latia. Poistotuotekoodilla myydystä tuotteesta ei jää mihinkään merkintää. Minua ei voida jäljittää enää.

Sitä paitsi joistain asioista ärsyyntyminen on ajatonta. Voisin odottaa vielä toisen vuoden ja nähdä ihan yhtä paljon punaista kuin nyt.

Luin siis Susan Kurosen teoksen Pääministerin morsian eräänä lumisena iltapäivänä bussissa. Ideana hyvä, mutta kun liikkeen takia piti pitää pahoinvoinninestotaukoja ja sulkea kirja, näin Susan Kurosta aivan liikaa. Kannessa hän poseeraa Matti Vanhasen kainalossa, hymyillen "katseenkestävän ja huumorintajuisen naisihmisen" parasta valokuvahymyä. Näen naisen, joka ei vaatinut kuuta ja tähtiä taivaalta, vain ihmisen, joka vie häneltä jalat alta. Omien sanojensa mukaan hän olisi yhtä hyvin voinut pyytää kuun ja tähdet. Mielestäni tämä on mielenkiintoinen lausunto naiselta, joka on ollut kaksi kertaa naimisissa ja riiustellut pääministerin kanssa.

Tarina menee siis näin (anteeksi, jos spoilaan): espoolainen yksinhuoltajaäiti laittaa poikansa avustuksella hemmetin mielenkiintoisen ilmoituksen suomi24-treffipalstalle, siihen vastaa pääministeri, siirrytään chattailun kautta saunaan, rakastelemaan ja syömään uuniperunoita, ihmetellään kuinka erilaisissa maailmoissa eletään, pakoillaan julkisuutta, katkeroidutaan julkisuudesta pakoilusta, annetaan ruusunpunainen haastattelu, tullaan jätetyksi ja kirjoitetaan tärkeä kirjallisuuden kulmakivi erään elämän surkeasta kohtalosta. Vapise Silja!

Kuinka moneen asiaan haluaisinkaan kirjassa puuttua? Kuinka moni pieni yksityiskohta viilsikään tajuntani läpi kuin huhtikuussa pellolta löytynyt ruostunut viikate? Kuinka moni virke sattui silmiini kuin katkeruuden kyynelien musta happo? (Okei, jälkimmäisessä ei ole enää mitään järkeä, myönnetään.)

Aloitetaan nyt siitä, että Susan Kuronen ei ole kirjailija. Itseasiassa luettuani tilityksiä siitä, miten paha mieli lehtien kirjoittelusta tuli, huomasin pohtivani osaako Susan Kuronen lukea. Kirjoittaa hän kyllä osaa; moni sana menee ihan oikein alusta loppuun.

"Jännittävää kyllä oli jo toisella tapaamisella mennä saunaan. Sauna on minusta sauna, eikä mikään eroottinen paikka. Sitten kun menet miehen kanssa joka on saanut sukat pyörimään jaloissa saunaan, sauna tuntuu kauhean henkilökohtaiselta ja intiimiltä. Me molemmat pidämme saunomisesta kovasti."

Missä on kustannustoimittaja!? Ammattiylpeys, halooooooooo?!!

Sanajärjestysvirhe, pilkkuvirhe, toinen pilkkuvirhe, viittausvirhe, toistoa... Lukiko kirjaa kukaan ennen kuin se pääsi painoon? Vaikka kuinka kustaisiin juosten, niin voisi sen silti tehdä hereillä, sano minun sanoneen.

En taida jatkaa siihen, miten Susan on ristiriitainen, sinisilmäinen ja katkera. En puhu nyt siitä, miten hän selvästi oppi miten hyödynnetään suuret tuloerot. En mainitse miten typerää on ajatella, että parinkymmenen vuoden avioliitosta selvitään muutamassa kuukaudessa. En kritisoi häntä siitä, että hän syytti Mattia mediamyllytyksestä, johon joutui ja omasta avuttomuudestaan sen keskellä. Jätän sen myöhemmäksi tai jollekin muulle. Sen vain sanon, että hyhhyh, roskaa.

Oma vika, mitäs luin.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.