IRC-Galleria

Paukkelo

Paukkelo

n ei olisi pitänyt käväistä galleriassa... Karseeta nähdä oma ikänsä noin tarkasti. Yök!

JoulutaukoMaanantai 12.01.2009 12:18

Päivittäminen on jäänyt taas vähälle, kiitos ESP:n. Netin hankkiminen Kiikoisiin on yllättävän hankalaa. Pitäisi tietää asioita, joita mielestäni tavallinen kuolevainen ei voi tietää. Esimerkiksi onko Sonera vetänyt laajakaistakaapelin tontin kulmaan silloin kaavoitusvaiheessa joskus viime vuonna. Ööööö... Miltä sellainen kaapeli näyttää? Asiassa saattaa tapahtua edistystä nyt, kun kolmen puhelinsoiton ja yhden soittopyyntöoharin jälkeen kävimme paikan päällä Sastamalan keskustassa.

Se selityksistä. Tänään matkusta Jykylään ja sitten olen taas koko ajan online. Ettäs tiedätte.

Päivänä muutamana töissä, pitkien taukovälien ja alhaisen verensokerin motivoimana päätin kirjoittaa säännöstön seuraava asiakas -kapulan käytöstä. Joskus muistan lukeneeni jostain tuskastuneen kirjoituksen siitä, ettei mitään vakiintunutta käytäntöä kapulan käyttöön ole. Kuka sen laittaa? Mihin se laitetaan, paljonko väliä ostoksiin yms yms yms. Ehdottaisin seuraavaa.

Seuraava asiakas -kapulan käyttäminen on tärkeää ja nopeuttaa huomattavasti kassatyöskentelyä, mistä on hyötyä asiakkaalle. Käytäntö on osoittanut, että helpointa on laittaa kapula omien ostoksien perään, koska ostosten nostamisen jälkeen hihna on yleensä pyörinyt jo jonkin verran eteenpäin ja asiakas yltää kapuloihin helposti. Jos edellä menevä asiakas ei kuitenkaan laita kapulaa, on se tehtävä itse. Tätä voisi verrata oven avaamiseen. On toki hienoa, jos joku pitelee takana tulevalle ovea, mutta jos hän ei sitä tee, on ovi avattava itse, jotta pääsee sisälle. Kapulaa ei toki tarvitse laittaa ennen ostosten nostamista hihnalle, mutta viimeistään ennen kassaa kapulan on oltava paikoillaan, jotta kassa ymmärtää rahastaa oikean henkilön.

Kapuloita käytetään myös silloin, kun ostokset ovat pienet tai sama asiakas haluaa maksaa monet eri ostokset. Kapulan sijasta asiakas voi myös ilmoittaa, mitkä tuotteet hän haluaa maksaa erikseen, mutta silloin tulisi muistaa käyttää pronominien sijaan tuotteiden nimiä. Esimerkiksi kevytpeitteet ja maalit on huomattavasti helpompaa ymmärtää kuin nämä. On muistettava, että kassahenkilö kuitenkin työskentelee koko ajan eikä hän välttämättä ehdi huomata kaikkia kädenliikkeitä, jotka osoittavat ostosten väliä. Kapulan käyttö on silti suositeltavampaa.

Jos kapula on jäänyt laittamatta, mutta ostosten väliin jää rako, on hyvä osoittaa omat tuotteensa esimerkiksi asettumalla tiukasti niiden viereen tai koskettamalla niitä kädellä. Ostoksia ei saa kuitenkaan pidättää työntämällä niitä takaisin automaattihihnan vetäessä niitä eteenpäin. Tästä seuraa se, että kahdet ostokset sekoittuvat seuraavan asiakkaan tuotteiden tullessa eteenpäin. Automaattihihna toimii niin, että se pysähtyy vasta, kun sensorin (aivan hihnan päässä) edessä on tuote. Useimmissa liikkeissä on näinä päivinä automaattinen kassahihna.

Automaattisen hihnan takia myös yksittäiset, helposti kädessä kannettavat ostokset, kuten tupakka-askit ja makeispussit, olisi syytä nostaa kassalle, jotta oma vuoro säilyy.

Jos ostokset kuitenkin sekoavat, on asiakkaan huomautettava siitä mahdollisimman pian. "Tää ei enää ollu mun" on täysin asiallinen huomautus. Yleensä osaava asiakaspalvelija pyytää tässä tilanteessa anteeksi, vaikka hänen mahdollisuutensa erottaa asiakkaiden ostokset toisistaan ilman apua ovat varsin rajalliset. Asiakkaan tulisi siis ostosten seotessa tunnustaa oma vastuunsa ja auttaa kohteliaasti kassatyöntekijää ojentamalla virheelliset ostokset takaisin korjaamista varten.

Tuotteet, joissa on alennus (punainen, keltainen tai oranssi tarra) olisi suositeltavaa nostaa hihnalle niin, että tarra näkyy kassatyöntekijälle. Alennuksen varmistamiseksi voi myös sanoa, missä tuotteissa on tarra. Alennuksen huomaaminen on kassatyöntekijän tehtävä, mutta yhteistyöllä voidaan varmistaa sujuvampi asiointi.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.