Haluaisin esittää perjantain lakkoilijoille kysymyksen: ”Onko teillä parempia ehdotuksia siihen, miten valtion velkaantuminen (100 miljardin hujakoilla) saadaan taittumaan?”
Ensinnäkin tuo sairauspoissaolojen karenssipäivä.. se ei ole uutta. Ko. menettely on ollut kiinteistöalan tessissä käytössä jo pidemmän aikaa. Muistan sen esim. ”välivuodeltani”, jolloin olin töissä lentoasemalla. Silloin sairausloman ensimmäinen päivä oli palkaton. Samahan on myös käytössä esim. Ruotsissa (vuodesta 1993). Pakko sanoa samaan hengenvetoon, että mielestäni on päivänselvää, että ihmiset Suomessa saikuttavat myös turhaan. Sellainen, joka ei ole koskaan saikuttanut huvikseen, tuntee varmasti ainakin yhden ihmisen, joka on nauraen tunnustanut ottaneensa ”hupisaikkua”. On ylipäätään luksusta saada nauttia palkallista sairauslomaa. Itse kun painan hommia tuntityöläisenä (6 vuotta miinus yksi vähän pidempi määräaikaisuus ja yksi välivuosi lentoasemalla), on töitä tehtävä silloin, kun niitä on, että saa leivän pöytään. Silloin ei pieni selkäkipu tai orastava migreeni saa vaivata.
Otan vertauskohteeksi myös amerikkalaisen ystäväni vaimon. Hän käytti kesälomapäivänsä synnyttämiseen, koska sairaala, jossa hän on töissä, ei tunnistanut sellaista asiaa kuin ”äitiysloma”. Käsittääkseni myös hyvin harvalla amerikkalaisella on käytössään palkallisia kesälomia; ainakaan siinä määrin, kuin täällä Suomessa on.
En väitä, etteikö ihminen saisi sairastua tai tuntea oloaan niin huonoksi, ettei voi mennä töihin. Toki näinkin tapahtuu, mutta on hienoa, ettei sitä aikaa täällä tarvitse viettää kuitenkaan aivan täysin palkkattomana.
Toiseksi, mitä tulee siihen, etteivät nämä leikkaukset koske esim. kansanedustajia, lainaisin tähän vielä Jussi Karin blogia: ”Syy on se, että työaikalaki ei koske näitä ryhmiä.”…. ” Sunnuntai- ja ylityökorvaukset eivät ole mitään luonnonvakioita. Nämä korvaukset pohjautuvat lakiin. Niitä saadaan, koska niin on laissa määrätty. Jaa missä laissa? No työaikalaissa. Sitä saa siis vain sellaisista töistä, joihin työaikalakia sovelletaan. Kaikkiin ei sovelleta. Tällaisia ryhmiä ovat esimerkiksi johtajat, jotkut erityisasiantuntijat ja kansanedustajat.” (10.9. 2015 http://www.jussikari.fi/on-se-niin-vaarin-kun-leikkaukset-eivat-vaikuta-pomoihin/)
Ennen kuin ryntäätte tuomitsemaan minut tekstistäni tai hallituksen leikkausten puolustelusta (niitähän ei saisi kukaan kannattaa missään nimessä?) niin jättäisittekö vaikkapa tähän kommenttikenttään omat paremmat ehdotuksenne valtion velan taittamisesta tai säästöistä?