IRC-Galleria

mooni1980

mooni1980

Kirjailija, kolumnisti, blogisti, tubettaja ja vapaa mediatoimittaja.

Selaa blogimerkintöjä

ViilaustaTorstai 20.04.2017 10:28

Jotenkin aloin miettiä tuota oikoluvun puuttumista ensimmäisestä kirjastani. Eihän se loppujen lopuksi niin kovin katastrofaalinen asia ole, vaikka siitä muutama yksittäinen ihminen antoikin palautetta. Näinä päivinähän koko kielemme ja kulttuurimme on muuttumassa. Suomen kieleen on hyväksytty paljon lainasanoja. Hymiöt ja LOL:n kaltaiset ilmaisut ovat tulleet jäädäkseen. Meidän ei tarvitse enää ajatuksissamme olla 90-luvun äidinkielen luokassa, jossa äidinkielen opettaja toitotti, kuinka hirveää on, että makaronilaatikko oli kirjoitettu ruokalan seinälle kolmella oolla. Jos sanojen (kielen) tarkoitus on viestiä jokin tietty ajatus toiselle ihmiselle, niin eikö silloin ole pääasia, että viesti tulee ymmärretyksi? On toki hienoa lukea kirjakielellä kirjoitettua pilkku- ja asiavirhekorjattua tekstiä, mutta jos se on kuollettavan tylsää, niin ei auta. Jos taas sisältö on mielenkiintoinen niin lukisin sen vaikka slangilla kirjoitettuna kaikkine pilkkuvirheineen.

mooni1980 instagramissa en ole minäMaanantai 03.04.2017 18:20

Instagramissa olen elise.tykkylainen ; en mooni1980, kuten täällä! :)

Tuhkaa verojen taivaaseenTiistai 05.04.2016 22:08

Ajattelin ahneuden olevan jotenkin "vanhanaikaista", mutta uskottava se on, että ihmisluonto taipuu vielä tällaiseen, mitä nämä veroparatiiseihin rahojaan piiloitelleet poliitikot ovat tehneet. Kaikkein härskeimmältä tuntuu juuri tuo Islannin tilanne. Siellä vielä jokunen vuosi sitten kansa rämpi kauheassa talouden suossa ja Eyjafjallajökullin purkautuessa vitsailtiin Euroopassa: "Täyttäkää se kolikoilla". Tällä viitattiin talouden kurjaan tilanteeseen ja siihen, että tuo tuhkamunaksikin kutsuttu tulivuori olisi kostanut Islannin talouskriisin puhkumalla sisuksiaan taivaan täydeltä niin, että lentoliikenne pysähtyi. No sitten menee muutama vuosi ja paljastuu, että Islannin kriisissä kaatuneilta pankeilta ja yrityksiltä ovat rahojaan karhunneet yritykset, joiden takana ovat Islannin omat poliitikot.
Mihin tässä enää kansalaiset luottaisivat? Ketä äänestäisivät? Naureskeleeko kukaan enää "foliohattuisten" jutuille, jotka puhuvat siitä, että yritysten ja kansojen johtajat varastavat, ahnehtivat ja valehtelevat?
Eihän tästä puutu enää kuin se, että veroparatiisikytköksiä omaavien henkilöiden listalta löytyisi joku suomalaispoliitikko. Siinä vaiheessa alkaisi pikkuhiljaa karista usko reiluihin ja kansastaan välittäviin poliitikoihin.

Lisääntynyt Some-aktiivisuus :pLauantai 05.12.2015 19:29

Olen vihdoin avannut twitter -tilin ja Instagramin... :)
https://twitter.com/ETykkylainen

Avasin myös blogin tänne:
http://elisetykkylinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kayttaja/elisetykkylinen

LakkoilijoilleTiistai 15.09.2015 10:04

Haluaisin esittää perjantain lakkoilijoille kysymyksen: ”Onko teillä parempia ehdotuksia siihen, miten valtion velkaantuminen (100 miljardin hujakoilla) saadaan taittumaan?”
Ensinnäkin tuo sairauspoissaolojen karenssipäivä.. se ei ole uutta. Ko. menettely on ollut kiinteistöalan tessissä käytössä jo pidemmän aikaa. Muistan sen esim. ”välivuodeltani”, jolloin olin töissä lentoasemalla. Silloin sairausloman ensimmäinen päivä oli palkaton. Samahan on myös käytössä esim. Ruotsissa (vuodesta 1993). Pakko sanoa samaan hengenvetoon, että mielestäni on päivänselvää, että ihmiset Suomessa saikuttavat myös turhaan. Sellainen, joka ei ole koskaan saikuttanut huvikseen, tuntee varmasti ainakin yhden ihmisen, joka on nauraen tunnustanut ottaneensa ”hupisaikkua”. On ylipäätään luksusta saada nauttia palkallista sairauslomaa. Itse kun painan hommia tuntityöläisenä (6 vuotta miinus yksi vähän pidempi määräaikaisuus ja yksi välivuosi lentoasemalla), on töitä tehtävä silloin, kun niitä on, että saa leivän pöytään. Silloin ei pieni selkäkipu tai orastava migreeni saa vaivata.
Otan vertauskohteeksi myös amerikkalaisen ystäväni vaimon. Hän käytti kesälomapäivänsä synnyttämiseen, koska sairaala, jossa hän on töissä, ei tunnistanut sellaista asiaa kuin ”äitiysloma”. Käsittääkseni myös hyvin harvalla amerikkalaisella on käytössään palkallisia kesälomia; ainakaan siinä määrin, kuin täällä Suomessa on.
En väitä, etteikö ihminen saisi sairastua tai tuntea oloaan niin huonoksi, ettei voi mennä töihin. Toki näinkin tapahtuu, mutta on hienoa, ettei sitä aikaa täällä tarvitse viettää kuitenkaan aivan täysin palkkattomana.
Toiseksi, mitä tulee siihen, etteivät nämä leikkaukset koske esim. kansanedustajia, lainaisin tähän vielä Jussi Karin blogia: ”Syy on se, että työaikalaki ei koske näitä ryhmiä.”…. ” Sunnuntai- ja ylityökorvaukset eivät ole mitään luonnonvakioita. Nämä korvaukset pohjautuvat lakiin. Niitä saadaan, koska niin on laissa määrätty. Jaa missä laissa? No työaikalaissa. Sitä saa siis vain sellaisista töistä, joihin työaikalakia sovelletaan. Kaikkiin ei sovelleta. Tällaisia ryhmiä ovat esimerkiksi johtajat, jotkut erityisasiantuntijat ja kansanedustajat.” (10.9. 2015 http://www.jussikari.fi/on-se-niin-vaarin-kun-leikkaukset-eivat-vaikuta-pomoihin/)
Ennen kuin ryntäätte tuomitsemaan minut tekstistäni tai hallituksen leikkausten puolustelusta (niitähän ei saisi kukaan kannattaa missään nimessä?) niin jättäisittekö vaikkapa tähän kommenttikenttään omat paremmat ehdotuksenne valtion velan taittamisesta tai säästöistä?

KirjoistaKeskiviikko 24.06.2015 11:43

Hei, jos kaipaat luettavaa kesälomallesi, niin kirjaani Uuden Elämän Siemen on ensioston määrästä vielä 6 kpl jäljellä. Jatko-osaa, eli Paluu Aavikolle on 7 kpl jäljellä. Kolmatta kirjaa, Vapauden siivet, jonka sisältö on vähän erilainen (kysymyksiä elämästäni) saa vain kirjakaupoista ja kirjastoista (eli sitä minulla ei ole myynnissä). Jos haluat tilata kirjan, voit laittaa sähköpostia osoitteeseen mooni1980@hotmail.com

Toinen "tubetus"Keskiviikko 10.06.2015 20:15

Rauhan rannan kesäjuhlilta muodostui video, youtubessa nimellä Suomen IOK-keskuksen toimintaa
https://www.youtube.com/watch?v=jO1bITT3gAE

VaalipuhettaTiistai 07.04.2015 16:07

Ovatko vaalikoneet mielestäsi liian suppeita?Tiistai 07.04.2015 16:08, 46 vastaajaa

Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Tyttäreni kysyi minulta taannoin: "Äiti, mikä on fiksuin puolue Suomessa?" Vastasin hänelle, ettei sitä voi sanoa. Perustelut pohjaan vanhaan viisauteen: "Ei ole politiikkaa ilman taloutta". Taloutta taas on viime kädessä mahdotonta ennustaa. Vaikka ekonomistit kuinka tekisivät arvioitaan (oman tai muiden edun vuoksi), ei heiltäkään voi saada täyttä varmuutta siitä, mitä taloudessa tulee tapahtumaan.
Puhutaan, että kulunut hallituskausi oli vaikea, koska kukaan ei voinut odottaa eurokriisistä niin laajamittaista. Itse taas vaistosin jo vuonna 2008, että tästä kriisistä tulee sellainen, jonka vaikutukset ulottuvat laajalle "lumipalloefektinä". Yhden ainoan poliitikon (demareiden riveistä) muistan tuolloin todenneen, ettei kukaan voi tietää, kuinka kauan tätä vielä kestää. Minulle oli itsestään selvyys, että talouden suossa tullaan rämpimään - ja pitkään.
Kuinka ollakaan, osasin syksyllä ennustaa sen, että Keskusta tulee nousemaan ja näinhän siinä kyselyiden mukaan kävikin. Itsellenikin tuppaa vaalikoneista tulemaan Keskustaa (tämän lisäksi vähän myös esim. Demareita ja mm. Piraattipuoluetta _??_) No, vielä en ole äänestyspäätöstäni tehnyt, mutta sen verran aion katsoa, ettei ehdokkaani ainakaan ole "tavallinen-duunari-koulutusta-vailla-ymmärtää-arkea"- kortilla ratsastava pekka-perus-jätkä. Mielestäni näet eduskunnassa istuvilla tulisi olla hyvä ymmärrys taloudesta, historiasta ja yhteiskuntatieteistä yleensäkin. Joko koulutuksella tai itse oppineena. Mutta tavallisen duunarin ymmärtäminen ei riitä, eikä se mielestäni ole valintaperuste kenellekään ehdokkaalle (julkkisehdokkaista puhumattakaan!)
Joka tapauksessa vaalikoneiden kehittäjät saisivat mielestäni lisätä koodipohjiinsa muutaman kysymyksen lisää. Tässä olisi yksi:
"Pitäisikö opiskelijoiden saada tehdä rajoituksetta töitä menettämättä tukiaan?". Itse vastaisin tähän "kyllä", koska mitäpä se haittaisi jos joku opiskelija elättäisi itsensä paremmin ilman sosiaalitukia ja työtä tekemällä, jos siihen vain kykenisi? Mitäpä se haittaisi ketään, jos opiskelija maksaisi työstään veroa?
Vaalikoneet ovat mielestäni yleisesti ottaen muutenkin liian suppeita.
Mukavaa tulevaa äänestyspäivää kaikille!

The seed of new lifeTorstai 27.11.2014 18:34

Uuden elämän siemenen englanninkielinen käännös on nyt valmis ja on tilattavissa mm. seuraavasta linkistä:

http://www.goodreads.com/book/show/23618819-the-seed-of-new-life?from_search=true

TubettajaTorstai 06.11.2014 14:00

Koska uutistyö on kutsumustyötä minulle, päätin ryhtyä tekemään pieniä uutisvideoita myös vapaa-ajallani. Minulle annettiin pieni videokamera käyttööni, josta löytyy ainakin rec –nappula :) muita ”koreuksia” ei paljon olekaan, mutta jos vehje kuitenkin toimii ja sillä voi kuvata, niin se ajaa asiansa. Olenkin aina ollut sitä mieltä että turhaan ”hifistelevät” kuuluvat elokuva-alalle töihin, eivät uutisiin ;)
Youtuben ja sosiaalisen median ansiosta tiedottamiseen eivät ole enää etuoikeutettuja pelkästään mediatalojen toimittajat ja sanomalehdet, vaan nykyään kuka tahansa voi tiedottaa. Opinkin tyttäreltäni juuri uuden termin: ”tubettaja”. Nykyajan nuoret viestivät paljon erilaisten nettiblogien ja esimerkiksi youtuben kautta ja siksi kuvaaminen, toimittaminen ja monet muut entiset ”media-alan” työt, voivat nykyään olla jokaisen alana - ainakin vapaa-aikana.
Aloitin näiden videoiden tekemisen tietoiskulla Ihmeiden Oppikurssista (jota itsekin opiskelen) ja siirryn mahdollisesti myöhemmin muistakin aiheista tiedottamiseen, kunhan ehdin. Video löytyy tämän linkin takaa: https://www.youtube.com/watch?v=1huBiVBlKZ4
Facebookissa Ihmeiden Oppikurssin sivulla kyseinen video keräsi parissa päivässä miltei 70 tykkäystä eli ilmeisesti se on löytänyt yleisönsä.
Suunnittelen myös avaavani tänne irc –galleriaan oman tiedotevideogalleriani johonkin albumiin.