(Jos olet saanut välitetyn linkin tekstiin ”Pöpökammoisten paratiisi”, scrollaa alaspäin, teksti on tätä tekstiä edeltävä teksti)
Lähes vuoden odottelu on päättymässä, kun markkinoille saadaan rokote koronavirusta vastaan.
Oletan että lähivuosina alkaa tämän ”kriisivuoden” jälkispekulaatio, jossittelu ja arvosanojen antaminen hallituksen toiminnalle. Tämän vuoksi esitän tässä tekstissäni omat pohdintani asian tiimoilta.
Toki rokotteen jakelussa varmaan menee useampi vuosi, joten eipä nyt vieläkään herätellä toiveitä siitä ”normaalista”. (Ja kuten aiemmassa tekstissä totean, en edes usko että ”normaali” on enää tulossa.)
Äkkiseltään tiedän ainakin kaksi ihmisistä, joille vatsatauti merkitsisi välitöntä sairaalareissua. Toisella on paha ykköstyypin diabetes ja toisella jatkuvaa lääkitystä vaativa epilepsia. Tässä jälkimmäisessä lääkkeiden on siis ehdottomasti pysyttävä henkilön sisällä, joka on saanut vakavia epilepsiakohtauksia, joiden yhteydessä puhutaan pahoista kaatumisista ja muistinmenetyksistä.
Muistan myös opiskeluaikojen työharjoittelusta erään paikallisen radiokanavan päällikön, jolla oli jotakin häikkää sisäelimisssään. Hän ei koskaan määritellyt tarkemmin, mikä hänen sairautensa oli, mutta sen muistan, että se vaati jatkuvaa tarkkailua.
Kun vatsatautiepidemia jylläsi kaupungissa ja lapseni oli tuolloin päiväkoti-ikäinen, tämä päällikkö totesi ainoastaan, että mikäli vatsatauti hänelle iskisi, merkitsisi se hänelle sairaalareissua. Näin ollen hän toivoi, etten tulisi töihin, mikäli lapseni sairastuisi vatsatautiin. Tämä oli tietysti itsestäänselvyys muutenkin. Mutta hän ei vaatinut ”lockdownia”. Hän ei vaatinut kokoontumisrajoituksia, etätyötä, ravintoloiden sulkemista... Hän ainoastaan totesi kohteliaasti ja rehellisesti, mikä hänen tilanteensa on vatsatautiepidemian jyllätessä. Silti hänen oli vain yksinkertaisesti elettävä asian kanssa. Jokainen työpäivä oli hänelle riski silloin kun vatsatautia oli liikkeellä.
Maailmassa on noin puoli miljardia diabeetikkoa. Näiden lisäksi on paljon muitakin ihmisryhmiä, joille vatsatauti voi olla vaarallinen. Iso kysymys kuuluu, onko korona nostettu jollakin tavalla ”jalustalle” kuolintapana tai sairautena? Selkeästi se on, koska muutenhan tällaisiin järeisiin rajoitustoimenpiteisiin olisi ryhdytty aiempien influenssa-aaltojen ja vatsatautiepidemioiden aikana.
Jotkut ravintola-alan työntekijät ja matkailualan työntekijät ovat jo tämän vuoden aikana kyseenalaistaneet hallituksen järeät toimet. Osa pitää nykyisiä maaraja-asetuksia liioiteltuina. Esimerkiksi Lapista on katoamassa tuhansia työpaikkoja, jotka pohjaavat turismiin. Ravintoloitsijat puolestaan muistuttavat, että ravintoloissa ”turvaväleistä” huolehditaan paljon paremmin kuin kotibileissä ja pöpöt voivat tarttua muualtakin.
Hallituksen vastaus siihen, miksi näin järeisiin toimenpiteisiin on ryhdytty, ei voi olla se että rajojen sulkeminen ja Uudenmaan eristäminen antoi kivat adrenaliinihöyryt, kun hetken aikaa oltiin kuin sotatilassa. Vastaus ei voi olla että maskien ilmestyminen katukuvaan oli jännittävä uusi muoti-ilmiö.
Jos vastaus on se, mikä oletankin sen olevan, eli ”halusimme säästää ihmishenkiä”, hallituksen täytyy pystyä vastaamaan myös kysymykseen siitä, mikä on diabeetikkojen ja epileptikkojen ihmisarvo vatsatautiepidemian uhatessa. Mikä on vanhusten ja muiden riskiryhmien arvo influenssa-aallon aikana? Miksi diabeetikoille ja muille ryhmille, joilla vatsatauti on vaarallinen, ei ole kehitetty omaa vatsatautivilkku-sovellusta?
Itse en todennäköisesti aio äänestää seuraavissa kunnallisvaaleissa, enkä eduskuntavaaleissakaan. Perusteluni kansalaisvelvollisuudesta kieltäytymiseen on se, etten ole tähän mennessä löytänyt yhtään poliitikkoa minkään puolueen riveistä, joka allekirjoittaisi nämä ajatukset kanssani.
Oppositiosta ei kukaan inahtanutkaan vastaan, kun hallitus aloitti järeät eristämistoimenpiteensä. Korjatkaa, jos olen väärässä ja kertokaa ihmeessä, jos tiedätte poliitikon, joka olisi jotakin inahtanut.
Kun vallassa on liuta uusavuttomia, joille sairaudet ja kuolema ovat epäluonnollisia asioita, ei voida enää muuta tehdä kuin kysyä, miksi näin ei ole toimittu kaikkien muidenkin epidemioiden tai pandemioiden kohdalla.
Saattaa hyvinkin olla, että korona-aaltoa seuraavat talouskriisi ja työttömyys aiheuttavat enemmän uhreja kuin mitä itse tauti olisi aiheuttanut (joka muuten pääsi leviämään rajoituksista huolimatta, kuten arvelinkin jo alkuvuodesta).
Pöpökammoisuus on nyt ainakin tehokkaasti istutettu yhteiskuntaamme. Siitä tuskin enää eroon päästään.
Miksi käsidesiläträäjät lopettaisivat läträämisen, kun he eivät kuuntele biologeja, jotka sanovat että se tuhoaa normaalisti toimivaa immuniteettia? Miksi kauppoihin asennetut pleksit purettaisiin, kun lähikontakteista on tullut saastaisia ja vastenmielisiä? Miksi etätöistä luovuttaisiin kun sitä Microsoftiltakin jo hehkutetaan pysyvänä järjestelynä?
Ja viimeisenä esimerkkinä mainitsen kasvomaskit. Hallituksen juupas-eipäs-pelleilyyn en tässä mene, sillä se oli oma farssinsa, mutta itse asiassa maskisuositus on ollut näistä rajoitustoimenpiteistä sellainen, joka ei ole vienyt kenenkään työpaikkaa. Maskin käyttäminen ei paljon vaadi ja se ei tuhoa kenenkään immuniteettia. Esimerkiksi lentokentät ovat tunnetusti kaikkien mahdollisien pöpöjen leviämispaikkoja ja lentomatkojen jälkeen flunssaan sairastuminen on pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Tämän maskisuosituksen voimaan jääminen esimerkiksi lentoliikenteeseen ei minua haittaisi lainkaan.
Sivutaan nyt hitusen vielä maskifarssia kuitenkin, ja todetaan että kyllä niitä kankaisia maskeja kansalaiset olisivat valmistaneet vaikka vanhoista pikkuhousuista ja sukkahousuista, jos niistä olisi pulaa tullut. (Tämähän oli yksi hallituksen perusteluista sille, miksi suositusta ei annettu).
Muutama sananen vielä näistä tartuntaketjujen jäljittämisestä, koronavilkusta ja niin kutsutuista turvaväleistä.
Mielestäni on ollut huvittavaa kun joku julkisuudesta tunnettu henkilö – esimerkiksi poliitikko on saanut koronavirustartunnan ja sitten kerrotaan aivan pokkana, mistä tartunta tuli. Kysymys kuuluu, mistä sen kukaan varmuudella tietää, mistä tartunta tuli?
Ja sen pohjalta, mitä olen kuullut puhuttavan koronavilkusta, kerron vielä muutaman faktan tietoa janoaville. Koronavilkku ei kerro sitä, onko sinulla korona. Sovellus ei kerro myöskään, kuka on juuri yskinyt kaupan käytävällä tai kaivanut nenää ja puristanut junan kaidetta, jota sinä puristat minuutin tämän jälkeen. Se kertoo ainoastaan, oletko jossakin tilanteessa ollut lähellä henkilöä, joka on ilmoittanut tartunnastaan.
Maskeista. Maski suojaa muita ihmisiä räkä – ja kuolapisaroiltasi, joita lentää suustasi esimerkiksi puhuessasi. Maskia käyttämällä et ”pelasta henkiä” tai voi käyttää somessa hashtagia ”savelives”.
Ja turvavälistä. Koronaturvaväli ei ole ”turva” liikenteessä, eikä se ole turva väkivallalta, syövältä, onnettomuuksilta, sodilta, nälänhädältä tai tuhansilta muilta asioilta, jotka ovat syitä siihen että kuolleisuusprosentti on lopulta tasan sata. Sinä et siis ole ”turvassa” kuolemalta, etkä välttämättä sairastumiseltakaan. Koronaturvaväli on termi, jolla viitataan etäisyyden pitämiseen ja tämä etäisyys vaihtelee kaupasta ja työpaikasta riippuen metristä jopa kolmeen metriin. Se on termi, joka ei ole ollut käytössä vatsataudin tai influenssan aikaan. Se on termi, joka on keksitty aikana, jolloin turvallisuudesta puhuminen on tullut muotiin.