Nyt kun Suomen Nato-neuvotteluja käydään kiivaasti ja Naton uskotaan pelastavan Suomen kaikelta pahalta, olisi syytä kiinnittää katse hetkeksi Itämeren alueelle.
Itämeren turvallisuustilannehan muuttui jo viime syksynä.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ruotsalainen-kommodori-kehottaa-ruotsalaisia-varautumaan-venajan-laajenevaan-reviiriin-tarvitsemme-kaikkia-ystavia-jotka-vain-saamme/8243016#gs.y52z5p
Britannia on keskittynyt Australian ja Yhdysvaltojen kanssa omaan Aukus-liittoonsa. Näin ollen esimerkiksi Ranska on kokenut liittolaistensa pettäneen sen.
Lisäksi Ranskaa varjostaa omituinen kuvio, jossa presidenttiehdokas Marine Le Peniä on syytelty jopa Venäjä-riippuvuudesta.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/presidentti-macron-syyttaa-haastajaansa-le-penia-riippuvuudesta-venajaan/8407820#gs.y554fq
Voisiko siis Ranska ryhtyä jopa "Venäjä-mieliseksi", jos Le Pen valitaan Macronin jatkajaksi?
Saksa puolestaan on riippuvainen Venäjän energiasta ja saattaa jopa ajautua talouskriisiin tämän sodan vuoksi. Voisi kuvitella, että Saksa haluaisi säilyttää hyvät välit Venäjään.
Se minkä verran Yhdysvallat mahtaa välittää Itämeren alueesta, jää nähtäväksi, jos jokin selkkaus syntyy.
Voisiko Nato jopa hajaantua kun kyseeseen tulee Suomen ja Ruotsin alueiden hallinta ja turvallisuus?
Nato-maista Itämeren ympäristöä vahtimaan jäisivät tässä skenaariossa Baltian maat, Puola ja Tanska. Norja saattaisi tulla myös apuun.
Mitä Itämeren turvallisuuteen tulee, Venäjän sukellusveneidenhän epäilleen vierailleen Ruotsin saaristossa jo pitkään.
https://yle.fi/uutiset/3-7536630
Ehkäpä kaikkein eniten kohua herättäneitä välikohtauksia sattui vuonna 2014.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tukholman_saariston_etsint%C3%A4operaatio_2014
Tämä tietysti kiistettiin Venäjän puolelta täysin, mutta havaintoja oli paljon ja niistä kohuttiin pitkään. Osa havainnoista oli epäluuloisiksi tulleiden mökkiläisten väitteitä siitä, että meressä olisi näkynyt omituista liikehdintää.
– Lehtien etusivuilla on sensaatiojuttuja, joiden mukaan olette löytäneet Venäjän sukellusveneitä. Kun muutaman viikon päästä on selvinnyt, etteivät ne ole venäläisiä, eikä niitä ole useita, juttu päätyy lehtien takasivulle, totesi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov Iltalehden kääntämässä ruotsalaismediaan pohjaavassa jutussa.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/2016042821489117
Omituinen välikohtaus syntyi myös siitä, kun suomalainen toimittaja kävi sukellusvenejahtien aikoihin haastattelemassa Lavrovia aiheeseen liittyen.
Muistelen nähneeni pätkän tällaisesta tv-haastattelusta, mutta en löydä netistä artikkelia aiheeseen liittyen. Muistaakseni Lavrov pisti koko homman leikiksi ja ryhtyi vitsailemaan toimittajalle. Lavrov kysyi toimittajalta, miten tämä reagoisi jos hän kertoisi toimittajalle kesken haastattelun, että tämän miehellä on rakastaja. Seurasi omituista katseiden vaihtoa ja Lavrov sanoi, että kyllähän toimittaja ensin vaatisi todisteita tällaisesta väitteestä.
Koko homma jäi mysteeriksi. Itse uskon että Venäjän sukellusveneet ovat hyvinkin saattaneet vaivihkaa käydä pitkällä Ruotsin saaristossa ja ne ovat voineet tehdä sitä jo pitkään.
Mistä voimme tietää, etteikö Itämeren pohjassa kulkisi jo parhaillaan venäläisiä sukellusveneitä tekemässä kartoitustaan esimerkiksi Ahvenanmaan ympäristössä?
Ahvenanmaa on vielä kysymys erikseen.
Jos Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon, syntyykö Ahvenanmaan ympäristöön jonkinlainen selkkaus?
Ahvenanmaan demilitarisoitua asemaa valvoo venäläinen konsulaatti.
https://yle.fi/uutiset/3-12387977
Suomella on Ahvenanmaan puolustusvelvollisuus. Ahvenanmaalaisten itse ei tarvitse käydä armeijaa. Alueella on säilynyt rauha pitkään.
Rauhallisuutensa vuoksipa se saattaisi sopia vaikka neuvottelupöydäksi mahdolliselle tulevalle Venäjän ja Naton väliselle konfliktille, joka on jo hyvää vauhtia kärjistymässä.