Onneksi olen itse parisuhteessa tällä hetkellä, mutta tulipa kuitenkin mieleeni että lausuisin muutaman sanasen nykyajan deittailukulttuurista. Onpa siitä kuitenkin itsellänikin kokemusta jokunen vuosi poikineen.
On silmiinpistävää kuinka yksilökeskeistä on ainakin oman sukupolveni ajattelutapa. Otetaanpa tähän haarukkaan nyt vaikka 1970- ja 1980-luvuilla syntyneet.
Tämä tulee esille niin parisuhteissa kuin deitti-ilmoituksissakin. Lähtökohta tuntuu kaikessa olevan oma elämä ja omat tarpeet.
Vanhempi miespuolinen kollegani totesi aikoinaan havainneensa, että miehillä on tapana ajatella vain itseään hyvin kypsälle iälle asti. ”Minä minä, minä minä, minä minä 50-kymppiseksi asti. Kunnes sitten ruvetaan ajattelemaan että entäpä se toinen ihminen”, hän puuskahti. Toki hän puhui omasta kokemuksestaan ja omista havainnoistaan eikä tätä tietenkään voi yleistää kaikkiin – ja sama asia pätee myös naisiin.
Tämä oli kuitenkin ajatuksia herättävä toteamus.
Oletko huomannut että deitti-ilmoituksissa ja ensimmäisillä treffeillä moni korostaa sitä mitä itse haluaa? Ilmoitus voi olla täydellinen luettelo ominaisuuksista joita ihannekumppanilla tulisi olla. Hänen tulee olla sellainen ja tällainen ja tuollainen ja antaa minulle sitä ja tätä ja tuota. Samat asiat todetaan usein suhteen tai deittailun alkaessa.
Lisäksi esitellään itseä kuin viimeistä päivää. Minun urani sitä ja tätä. Minun harrastukseni sitä ja tätä. Minun aikatauluni sitä ja tätä. Minun ystäväni sitä ja tätä.
Mutta heps ja stop.
Oletko koskaan ajatellut mitä voisit itse antaa toiselle ihmiselle? Mitä sinulla on tarjottavana? Mikä tekee sinusta hyvän kumppanin joka ansaitsee toisen hyvän kumppanin?
Suosittelisin jokaiselle tämän äärelle pysähtymistä ja tuokion pohdiskelua.
Entäpä jos kirjoittaisit deitti-ilmoitukseen: ”Voin halata ja lohduttaa sinua kun itket” tai ”voin hieroa hartiasi ihan pyytämättä kun tulet väsyneenä töistä”, tai ”olen hyvä kuuntelija ja voit purkaa huoliasi minulle”?
Jokainen voi kohdallaan miettiä miten ilmoituksesta saa sellaisen josta saa käsityksen siitä että ilmoituksen laatijallakin on jotakin tarjottavaa.
Aina voi toki esittää joitakin toiveita, että ilmoituksen lukijakin näkee kannattaako hänen ottaa yhteyttä ilmoittajaan. Mutta jos toiveet ovat luokkaa: ”Mikäli kuuntelet musiikkia, et soita sitä ainakaan YouTubesta”, niin aletaankohan olla jo aika pinnallisella tiellä? (Tämä esimerkki on ihan tosielämästä.)
Totesin kerran että jos ihmiset tietäisivät mitä yksinäisyys on, he eivät valittaisi leivänmuruista pöydällä. (Tällä en tarkoittanut sitä etteikö olisi ystäviä vaan ylipäätään yksineläjän tuntemuksia.)
Pysähdyhän pohtimaan näitä asioita hetkeksi jos toiseksi.
Tsemppiä kaikille sinkuille kumppanin etsintään ja muistathan korostaa ilmoituksessasi mitä itse voit tarjota toiselle ihmiselle. Ehkäpä tällainen ilmoitus herättää enemmän aitoa kiinnostusta ja kunnioitusta.