IRC-Galleria

mooni1980

mooni1980

Kirjailija, kolumnisti, blogisti, tubettaja ja vapaa mediatoimittaja.

Selaa blogimerkintöjä

Älyllistä elämääPerjantai 23.04.2021 20:19

Saan silloin tällöin kuulla olevani typerä blondi, jonka päässä ei liiku mitään. Pelkkä hyvännäköinen keho ja hyvät tissit ja sitä rataa. Tällaisia kommentteja tulee erityisesti humalaisilta miehiltä, joka toki jo sinänsä asettaa kommentit omaan melko arvottomaan kastiinsa, mutta kyllä ne toki pahalta tuntuvat.
Erityisesti kun ikää alkaa kertyä, sitä rupeaa tarkemmin pohtimaan, millaisessa seurassa haluaa aikaansa viettää, kun aika lopulta kuluu kuitenkin aika nopeasti.

Mutta millä perusteella sanomme jotakuta "tyhjäpääksi"? Millä perusteella toteamme, että joku ihminen on typerä? Tai "ei se terävin kynä penaalissa" ja mitä kaikkia näitä nyt on.

Ihan ensinnäkin totean, ettei älykäs ihminen ylipäätään sano tuollaista. Älykäs ihminen ei useinkaan koe tarvetta loukata muita tai jos kokee, hän ei tee sitä näkyvästi ja kömpelöillä sanavalinnoilla.

Toisekseen väitän että älykkyys — niin monia tapoja kuin sitä onkin mitata — on kulttuurisidonnaista.

Otetaanpa esimerkki. Olet afrikkalaistaustaisen ihmisen kanssa aavikon laidalla hiljaisella ja pimeällä tiellä. Tuo ihminen, joka on seurassasi, ei välttämättä osaa laskea edes perusmatikalla ja hän saattaa olla myös lukutaidoton, mutta hän kykenee varoittamaan sinua minuuttia ennen kuin villikoira ilmestyy eteen: "Jokin on tulossa, ota veitsi esiin varmuuden vuoksi". Sanoisitko sellaista ihmistä tyhmäksi? Vai onko hänen älykkyytensä vain orientoitunut erilaisiin asioihin kuin mihin länsimaissa on totuttu?

Se miten määrittelemme älykkyyden riippuu suurelta osin kulttuurista ja siitä millaiseen älykkyyteen meidät on orientoitu.

Yksi asia, joka myös vaikuttaa siihen, kuinka "terävä" ihminen on, on keskittymiskyky. Jos ihmisellä on synnynnäinen taipumus vilkkauteen, hän ei aina jaksa perehtyä keskittymistä vaativiin tehtäviin vaikka tuo maaginen IQ olisi korkeakin.

Ihmisellä saattaa olla myös synnynnäinen hahmottamishäiriö tai vaikkapa lukihäiriö. Historiasta löytyvät varmasti ajat, jolloin tällaistakin on pidetty vähä-älyisyytenä.

Ihmisillä saattaa myös olla uupumusta, masennusta tai stressiä, jotka ovat kaikki omiaan vaikuttamaan terävyyteen. Kuulin kerran tapauksesta, jossa loppuun palanut kolmen lapsen yksinhuoltaja veti ekonomistien palaveria, eikä huomannut ruudulla aktiivisena näkyvää Windowsin herjaa ja ihmetteli jumittaen vain, miksi klikkaukset eivät toimi. Tuskinpa hän silti olisi toiminut työssään sellaisessa asemassa, jossa toimi, mikäli hän olisi ollut "tyhmä".

Eräs mies pelkäsi joutuvansa perheensä edessä naurunalaiseksi ja leimautuvansa "tyhjäpääksi", eikä uskaltanut kertoa heille kyvystään harjoittaa meditaatiota työpäivän jälkeen niin voimallisesti, ettei yhtäkään ajatusta liikkunut mielessä. Oli pelkkä tyhjyys ja rauha. Arabitaustaisena hänellä kuitenkin oli syytä olettaa, että tyhmäksi saattoi leimautua jopa tuollaisen perusteella ja perheyhteisön edessä oli säilytettävä uskottavuutensa.

Olen huomannut että eri kulttuureissa on erilaisia perusteita "tyhmyydelle" tai "älykkyydelle". Joissakin kulttuureissa tyhmän leiman saa huomattavan helposti.

Erään tanskalaisen tuttavani mielestä jopa re-inkarnaatioon uskominen ja erilaiset muut vakaumukset merkitsevät ihmisen tyhmyyttä. Lakkasinpa hyvin nopeasti puhumasta "syvällisiä" hänen kanssaan, kun tuo asia selvisi.

Eräs mies puolestaan kertoi että hänen työpaikkansa nuoremman sakin älykkyysosamäärät olivat pienempiä kuin hänen kenkänsä numerot. Mutta entäpä jos kyseessä olikin vain nuoruuden villitykset ja halu hullutella?

Mistäpä me tosiaan koskaan tiedämme.

En ole Mensan jäsen — tuskin sinne pääsisinkään — mutta en myöskään halua päästä, sillä miksi älykkyyttä pitäisi lokeroida? Miksi älykkyyttä, joka on sinänsä huomattavan laaja käsite, pitäisi rajata matemaattisilla ja geometrisillä tehtävillä, joihin kaikkia ei ole orientoitu? Miksi käsityksemme älykkyydestä on niin suppea?

Miksi Mensan pitäisi olla jalustalla älykkyyden määrittämisessä? Voiko sitä ylipäätään määrittää?

Matemaattisen älykkyyden varmasti voi, mutta se on vain yksi osa-alue elämäntaitojen kirjossa.

Jos älykkyys tarkoittaisi sitä, että pitäisi olla katkeruudessa rypevä mies, joka puutteessaan haukkuu kauniin naisen tyhjäpääksi vain siksi ettei saa tältä seksiä, en toden totta haluaisi olla älykäs.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.