IRC-Galleria

mooni1980

mooni1980

Kirjailija, kolumnisti, blogisti, tubettaja ja vapaa mediatoimittaja.

Selaa blogimerkintöjä

Taistelutanner tömiseePerjantai 06.05.2022 17:00

Kreikassa yli 30 vuotta asunut tätini puuskahti kerran maailmanpolitiikasta puhuessaan, että miksi Yhdysvallat ”tulee meren takaa” puuttumaan asioihin, jotka eivät heille kuulu.

Tädille voisi vastata, että Yhdysvallat haluaa olla maailmanpoliisi. Tädille voisi myös vastata, että Yhdysvallat on kuin norsu posliinikaupassa.

Näinä jännittävinä aikoina voidaan havaita, että Nato oikein himoitsee itärajaamme. Ja piisaahan sitä: 1300 kilometriä veli-Venäjän läheisyyttä.

Suomen luonnosta viis veisataan siinä kohtaa, kun itäraja päästään miehittämään tukikohdilla. Suomen yli tullaan käytännössä ”tallaamaan”, jos Suomi liittyy Natoon. Puhumattakaan niistä konflikteista, joihin Suomi on pakotettu osallistumaan, jos astumme Naton riveihin.

Mutta näitä asioita eivät ymmärrä (tai ajattele) noin 68 prosenttia kansasta – tuoreimpien kyselyiden mukaan. Loput noin 30 prosenttia jäävät toivomaan rauhaa, joka tuskin jää osaltamme pysyväksi, mikäli kolmas maailmansota alkaa.

Täällä ajatellaan vain että Nato säilyttää turvan ja rauhan, mutta ei ymmärretä, että Nato saattaisi käyttää hyväkseen Suomen positiota ja turvattomuuden tunnetta.

Tavallaan kolmas maailmansota on jo alkanut. Sota Ukrainassa pitkittyy entisestään, kun länsimaat toimittavat maahan satamäärin raskasta kalustoa ja pääsevät samalla mahtailemaan omalla ase-arsenaalillaan kuin kylmässä sodassa konsanaan.
Ja Venäjä tietysti vastaa – mitäs muutakaan. Kun suurvalta päättää johonkin tulla, niin se tulee.

He eivät tiedä mitä tekevätSunnuntai 24.04.2022 11:13

Suomalaisilla poliitikoilla olisi ollut kaikki mahdollisuudet selvittää ulkopoliittista tilannetta ja ennustaa näitä skenaarioita jo vuodesta 2014.
Sen sijaan täällä on keskitytty siihen, osuvatko "Putin-juustot" oikeaan laariin Citymarketissa.

Iron Maiden: Run to the hills kuvaa jo tilannetta aika hyvin.

Rakenteet rapisevatPerjantai 22.04.2022 09:52

Nyt kun Suomen Nato-neuvotteluja käydään kiivaasti ja Naton uskotaan pelastavan Suomen kaikelta pahalta, olisi syytä kiinnittää katse hetkeksi Itämeren alueelle.

Itämeren turvallisuustilannehan muuttui jo viime syksynä.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ruotsalainen-kommodori-kehottaa-ruotsalaisia-varautumaan-venajan-laajenevaan-reviiriin-tarvitsemme-kaikkia-ystavia-jotka-vain-saamme/8243016#gs.y52z5p

Britannia on keskittynyt Australian ja Yhdysvaltojen kanssa omaan Aukus-liittoonsa. Näin ollen esimerkiksi Ranska on kokenut liittolaistensa pettäneen sen.

Lisäksi Ranskaa varjostaa omituinen kuvio, jossa presidenttiehdokas Marine Le Peniä on syytelty jopa Venäjä-riippuvuudesta.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/presidentti-macron-syyttaa-haastajaansa-le-penia-riippuvuudesta-venajaan/8407820#gs.y554fq

Voisiko siis Ranska ryhtyä jopa "Venäjä-mieliseksi", jos Le Pen valitaan Macronin jatkajaksi?

Saksa puolestaan on riippuvainen Venäjän energiasta ja saattaa jopa ajautua talouskriisiin tämän sodan vuoksi. Voisi kuvitella, että Saksa haluaisi säilyttää hyvät välit Venäjään.

Se minkä verran Yhdysvallat mahtaa välittää Itämeren alueesta, jää nähtäväksi, jos jokin selkkaus syntyy.
Voisiko Nato jopa hajaantua kun kyseeseen tulee Suomen ja Ruotsin alueiden hallinta ja turvallisuus?

Nato-maista Itämeren ympäristöä vahtimaan jäisivät tässä skenaariossa Baltian maat, Puola ja Tanska. Norja saattaisi tulla myös apuun.

Mitä Itämeren turvallisuuteen tulee, Venäjän sukellusveneidenhän epäilleen vierailleen Ruotsin saaristossa jo pitkään.

https://yle.fi/uutiset/3-7536630

Ehkäpä kaikkein eniten kohua herättäneitä välikohtauksia sattui vuonna 2014.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tukholman_saariston_etsint%C3%A4operaatio_2014

Tämä tietysti kiistettiin Venäjän puolelta täysin, mutta havaintoja oli paljon ja niistä kohuttiin pitkään. Osa havainnoista oli epäluuloisiksi tulleiden mökkiläisten väitteitä siitä, että meressä olisi näkynyt omituista liikehdintää.

– Lehtien etusivuilla on sensaatiojuttuja, joiden mukaan olette löytäneet Venäjän sukellusveneitä. Kun muutaman viikon päästä on selvinnyt, etteivät ne ole venäläisiä, eikä niitä ole useita, juttu päätyy lehtien takasivulle, totesi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov Iltalehden kääntämässä ruotsalaismediaan pohjaavassa jutussa.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/2016042821489117

Omituinen välikohtaus syntyi myös siitä, kun suomalainen toimittaja kävi sukellusvenejahtien aikoihin haastattelemassa Lavrovia aiheeseen liittyen.

Muistelen nähneeni pätkän tällaisesta tv-haastattelusta, mutta en löydä netistä artikkelia aiheeseen liittyen. Muistaakseni Lavrov pisti koko homman leikiksi ja ryhtyi vitsailemaan toimittajalle. Lavrov kysyi toimittajalta, miten tämä reagoisi jos hän kertoisi toimittajalle kesken haastattelun, että tämän miehellä on rakastaja. Seurasi omituista katseiden vaihtoa ja Lavrov sanoi, että kyllähän toimittaja ensin vaatisi todisteita tällaisesta väitteestä.

Koko homma jäi mysteeriksi. Itse uskon että Venäjän sukellusveneet ovat hyvinkin saattaneet vaivihkaa käydä pitkällä Ruotsin saaristossa ja ne ovat voineet tehdä sitä jo pitkään.

Mistä voimme tietää, etteikö Itämeren pohjassa kulkisi jo parhaillaan venäläisiä sukellusveneitä tekemässä kartoitustaan esimerkiksi Ahvenanmaan ympäristössä?

Ahvenanmaa on vielä kysymys erikseen.
Jos Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon, syntyykö Ahvenanmaan ympäristöön jonkinlainen selkkaus?
Ahvenanmaan demilitarisoitua asemaa valvoo venäläinen konsulaatti.

https://yle.fi/uutiset/3-12387977

Suomella on Ahvenanmaan puolustusvelvollisuus. Ahvenanmaalaisten itse ei tarvitse käydä armeijaa. Alueella on säilynyt rauha pitkään.
Rauhallisuutensa vuoksipa se saattaisi sopia vaikka neuvottelupöydäksi mahdolliselle tulevalle Venäjän ja Naton väliselle konfliktille, joka on jo hyvää vauhtia kärjistymässä.

East is risingTorstai 21.04.2022 10:43

Tässäpä MTV-Uutisten Kauppalehti-yhteistyössä julkaistu artikkeli alla.
Näinä aikoina on hyvä pitää huolta turvallisista salasanoista. Jos esimerkiksi yksi salasana pääsee vuotamaan - ja samainen salasana on käytössä muissakin palveluissa, niin huono juttu.

Salasanoista on annettu ohjeistuksia aiemminkin: turvallisen salasanan on hyvä sisältää isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä. Esimerkiksi: MargaretThatcher_is_a_100%sexy.

Toinen homma on sitten palvelunestohyökkäykset. Niitä pystyy tekemään kuulemma jopa amatööri. Tilanne on yksinkertaisesti se, että johonkin palvelimeen kohdistetaan monta palvelupyyntöä yhtä aikaa ja palvelin ruuhkautuu ja sen käyttö jumiutuu. Tällaiset ovat jo yleistyneet.

Pahinta sorttia (tällä hetkellä) on se mihin esimerkiksi Anonymousin kaltainen liikehdintä pystyy. Silloin puhutaan jo kriittiseen infrastruktuuriin iskemisestä. Tietojeni mukaan osa Venäjän kyberjoukoista pystyy tällaiseen.

Kiinasta en vielä tiedä - jää nähtäväksi.


https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/idasta-nousee-uusi-uhka-kiinalaistaustaiset-kyberiskut-lisaantyneet-rajusti-ilmiosta-ovat-karsineet-nato-maat-ukrainan-sodan-aikana/8387002#gs.xhk62n

Ruususen uniTiistai 19.04.2022 21:25

Ystäväni kysyi hiljattain, miten on mahdollista, että Euroopan energiantuotannon omavaraisuuteen on herätty vasta nyt.
Toimittajakollegani (eri ystävä) kuvaili Venäjää "puolen Euroopan bensa-asemaksi".

No. EU:ssahan meininki on se että mentaliteetiltaan erilaisia maita on yhdistetty:
Pohjoismaissa ollaan jämptejä ja viilataan pilkkua. Mitä etelämmäs mennään, sitä enemmän höllätään menoa. Italiassa ja Ranskassa mussutetaan patonkia. Kreikassa nukutaan siestaunia. Viinin kulutuksen määrästä puhumattakaan...

Euroopassa ollaan "nukuttu kuin Ruususen unta" - lainatakseni tasavallan presidentti Sauli Niinistön sanoja. (Tosin tuolloin hän puhui Suomesta ja koronakriisistä).

Sofi Oksanen on jo pitkään puhunut siitä että Venäjä on jo tullut. Krim vallattiin jo 2014.
Itse ennustelin näitä skenaarioita jo viisi vuotta sitten mutta puheeni leimattiin hullujen huoneelle joutavan puheeksi ja jouduin sensuroimaan blogiani. (Edit 2024: Puhuin tuolloin myös siitä että Venäjä liittoutuisi Pohjois-Korean kanssa, koska tästä oli merkkejä nähtävillä jo vuosia aiemmin.)
(Mainittakoon että kärsin tuolloin kilpirauhasen hoitamattomasta tyreoidiitista. Oireet googlaamalla voi päätellä, että kyseinen tila on omiaan lisäämään pelkotiloja).

Mutta onko järjen käyttö pelkoa? Olisiko Euroopassa voitu miettiä energian omavaraisuutta jo viisi vuotta sitten?

Eipä se nyt vielä haittaa. Nythän on kevät ja lehdetkin puhkeavat pian kukkaan.
Mutta jospa nämä patonginsyöjät olisivat hieman miettineet sitä, että toisinaan talvet ovat kylmiä myös Euroopassa - jopa eteläisessä.

Sitä tuuli- ja aurinkovoimaa kannattaisi rakentaa nyt. Mutta vähän vaikeaa kun talous on *askottu koronatoimilla.
Laitoin tämän videon englanniksi, koska se menee myös ulkomaisille kavereille nähtäväksi.

https://www.youtube.com/watch?v=6ZNVBPNMyh0

Osa kaksi: https://www.youtube.com/watch?v=CU9HS28AAiw

TubeiluaTiistai 05.04.2022 19:48

Kuten osa tietääkin, minulla on youtube -kanava tällä samalla nickillä kuin täälläkin.
Olen silloin tällöin koonnut ajatuksiani sinne muutamien minuuttien pituisiin videoihin. Aiheita ovat yhteiskunnan erilaiset ilmiöt.

Tässä on video Saariselän reissulta (englanninkielinen), jonka tein maaliskuussa.
https://www.youtube.com/watch?v=fhEgUe4i-SY

Vuosikooste 2021Torstai 30.12.2021 21:23

Huom. Jos olet saanut jaetun linkin tekstiin ”Pöpökammoisten paratiisi”, tai ”Sammakon kattila”, Scrollaa alaspäin. Tämä on vain vuosikooste.

Tänä vuonna (ja viime vuonna) on puhuttu paljon vastuullisuudesta. Mitä on vastuullisuus? Mitä se ihan oikeasti on?
Se on sitä, että huolehtii lapsista, jotka on maailmaan synnyttänyt. Huolehtii läheisistään. Vastuullisuus on sitä että huolehtii lupauksista, jotka on tehnyt. On ajoissa. Ei jätä tapaamisia väliin. Ilmoittaa jos tulee myöhästymisiä tai esteitä. Vastuullinen ihminen ei hakkaa kumppaniaan, eikä juo itseään humalaan silloin kun on sopinut tekevänsä jotakin. Ei aja kännissä.

Omakehuvaroitus. Olen aina pitänyt itseäni vastuullisena ihmisenä. Sen takia minun on ehkä ollut hieman keskimääräistä vaikeampi seurata esimerkiksi läheisten alkoholismia. Se sisältää niin paljon holtittomuutta ja rikottuja lupauksia – läheisten ja kaikkien muiden asioiden asettamista toiselle sijalle siinä missä alkoholi menee aina etusijalle. Olen pohtinut pääni puhki sitä, miksi joistakin tulee alkoholisteja. Sairaudeksihan sitä sanotaan, mutta olen myös alkanut vakuuttua siitä, että (juovilta) alkoholisteilta puuttuu myös palanen vastuullisuutta.
Joskus kun kuuntelee alkoholistien läheisiä, niin tuntuu välillä siltä, että he tarvitsevat enemmän tukea kuin alkoholisti itse.

Vastuullinen ihminen ei ole se, joka kulkee kaikkialla maski päässä ja pitää jokaiseen viiden metrin turvavälin, mutta pettää lapsilleen antamat lupaukset viinan vuoksi.

Tänä vuonna olen myös alkanut pohtia uusia työkuvioita. Olen ollut Maikkarilla nyt yli 2,5 vuotta. Aiemmin sain tehdä myös radiovuoroja eli lukea radiouutisia useille eri kanaville. Mutta sitten tuli Nova-diili ja sain palautetta hieman matalasta ja erikoisesta äänestäni: Ei jatkoon. En siis ole enää osa radiotiimiä. Minut on survottu netin deskiläisten listaan ja teen lähinnä yksinomaan deskivuoroja, joissa tehdään lyhyitä juttuja – pieniä käännöksiä ja tiedotteita jopa kymmenittäin päivässä. Hyvin harvoin on enää laajempien juttujen vuoroja. Työnkuva on käynyt niin yksipuoliseksi, että ilmoitin viime kehityskeskustelussa lähteväni muualle heti kun jotain muuta löytyy. Pomo sanoi ymmärtävänsä.
Aion kuin aionkin ryhtyä jälleen freelanceriksi heti kun löydän riittävästi laskutettavia asiakkaita.

EDIT 10.5.22 : tein videon tähän liittyen
https://youtu.be/QFiITunXCCc

Jälleen omakehuvaroitus. Luulen että menettävät helmen. Mutta kun työntekijää ei arvosteta, niin ei arvosteta. Toiveita ei kuunnella. Jälkikäteen vasta ehkä huomataan, että mitä tulikaan menetettyä.

Tämän vuoden olen jälleen viettänyt kotimaassa sattuneista syistä. Mutta kaikkea mukavaa on kyllä tehty... Keväällä käytiin frendien kanssa Ahvenanmaalla. Oltiin vuokramökissä muutama päivä – todella hauska reissu! Pääsiäisenä oltiin Messilässä vuokramökillä. Kesällä oli palstaa, Pohjois-Karjalaa, terasseja, aurinkoa, juoksukilpailua... Ja syksyllä elämäni ensimmäinen Radio Rock risteily. Heh oikein hävettää, että minä vanha metallistirokkari olen vaan jotenkin onnistunut aina missaamaan tämän ilmiön. No tulipa koettua ja oli hauskaa, pitää mennä uudelleen!

Hyvät lukijat, toivotan teille oikein hyvää uutta vuotta 2022. Toivotaan että se sisältää vähemmän valtioiden päämiesten kontrollia!

Sammakon kattilaMaanantai 09.08.2021 17:22

Listaan tähän muutaman asian, jotka ovat hämmentäneet tämän pandemian aikana minua itseäni ja saaneet hälytyskellot soimaan. En usko mihinkään rokotteen mukana syötettäviin mikrosiruihin, mutta täytyy sanoa että minulla on pitkän aikaa ollut sellainen tunne, että tässä kaikessa on jotakin mätää.
En tiedä tarkemmin mitä, mutta sellainen something is not right -tunne. Tai että jotakin jätetään kertomatta.

1) Pandemian aikana on käytetty käyttäytymistieteilijöitä ohjailemaan ihmisten käytöstä. Tämä on ihan julkinen tieto ja löytyy linkistä alempaa (valtamedian tiedoista). Satuitteko esimerkiksi huomaamaan, että junissa ja kauppakeskuksissa alettiin kuuluttaa pandemian alusta alkaen jatkuvasti "turvallisuutta" ja "vastuullisuutta" kuin mantroja hokien?
Joka paikassa törmäsi ihmisiin, jotka toistelivat samoja asioita: Nuoret eivät ota tätä tarpeeksi vakavasti, pidetään turvavälit, ollaan vastuullisia, ollaan turvassa. Tällainen oli havaittavissa ihmisten massakäyttäytymisessä ja se näkyy yhä monin paikoin. (Huolimatta siitä että koskaan ei voi tietää, kuka on juuri yskinyt kaupan tai junan käytävällä, vaikka kuinka olisi turvavälit. Koskaan ei voi tietää missä pöpöt ovat ja siitä päästäänkin seuraavaan kohtaan).

2) Tämän pandemian aikana on aina tiedetty, mistä kenenkin tartunta on tullut. Poliitikko voi osoittaa sormella: Tämä tartunta tuli tämän kaupan kauppakärrystä. Tämä tartunta tuli tästä ja tästä kokouksesta. Tartunnan jäljittäjät tekevät työtään kuin salapoliisit ja pystyvät aina selvittämään, missä kukakin altistui ja kuka on saanut tartunnan mistäkin juhlista. Mistä he voivat tietää, onko henkilö saanut tartunnan vaikkapa taksin oven kahvasta matkalla niihin juhliin, jotka julistettiin pannaan siksi että tartunnan jäljittäjä sattui niin päättämään? Tällaista tartunnan jäljitystä muuten ei tehty esimerkiksi sikainfluenssan aikaan, jolloin satoja suomalaisia joutui sairaalahoitoon.

3) Poikkeuksellisen aggressiivinen rokotemarkkinointi. Näin ei toimittu edes sikainfluenssan Pandemrix-rokotteen kanssa.
Ymmärtäisin jos kyseessä olisi vaikkapa uudelleen puhjennut isorokko, joka aikoinaan ehti tappaa puoli miljardia ihmistä. Mutta tämän koronan kohdalla en kyllä ymmärrä.
Moni tuttava joka on koronan sairastunut, on selvinnyt melko lievillä flunssan kaltaisilla oireilla.
Nuoret menehtyneet ovat tilastollisia poikkeamia ja kuolleiden keski-ikä oli pitkään 84 Suomessa, nyt se taitaa olla hieman vähemmän, mutta joka tapauksessa yli 80. Toki vanhusten kanssa on noudatettava erityistä varovaisuutta, kun mikä tahansa tartuntatauti on liikkeellä. Heidän kanssaan toki kaikki varotoimet olivat tarpeen.
Todettakoon vielä että parisen viikkoa sitten Uudenmaan 1,5 miljoonasta asukkaasta oli sairaalassa nelisenkymmentä koronan vuoksi. Noin puolella heistä oli jokin perussairaus.

Pikkuhiljaa ollaan Suomessakin ottamassa käyttöön niin kutsuttuja terveyspasseja – ehkäpä kansan kielellä koronapasseja. Nehän käsittävät kolme kohtaa: 1) Täysi rokotesarja 2) sairastettu tauti 3) Tuore negatiivinen testi.
Näiden koronapassien avulla sitten saadaan palveluita, jotka ovat olleet tähän asti kaikkien perusoikeuksia (ravintolat, kirjastot, uimahallit, junat... ties mitä näiden piiriin keksitään laittaa).
Voisin lyödä vetoa, että testit muuttuvat täällä pian maksullisiksi, jolloin tuo luettelemani kolmas vihreää valoa näyttävä koronapassin vaihtoehto poistuu ainakin varattomien ihmisten listalta.
Koko ajan on seurattu, mitä isommissa maissa tehdään ja nyt esimerkiksi Ranskassa testit ovat jo muuttumassa maksullisiksi.

Iso kysymys kuuluu, miten tehdään niiden kohdalla, jotka ovat saaneet ensimmäisestä piikistä vakavan allergisen reaktion tai muuta oireilua? Heilutellaanko heidän nenänsä edessä koronapassia, että otapa toinen piikki tai rupea käymään testeissä muutaman päivän välein?
Tässä on nyt jäämässä kokonainen ihmisryhmä jalkoihin (itsekin tunnen heitä).

Käyköhän tämän rokotekampanjan kanssa lopulta niin, että länsimainen demokratia on pian historiaa? Hehkutetaan valinnan vapautta, mutta samalla lenkkiä kuristetaan pikkuhiljaa niin, ettei vaihtoehtoja jää. Kuten siinä vanhassa sadussa: Sammakko ei huomaa kun vettä kuumennetaan pikkuhiljaa...
Painostetaan henkisesti: Olet vastuuton, jos et ota rokotetta. Vaarannat muiden turvallisuuden (aivan kuin se ei voisi mistään muusta vaarantua). Olet potentiaalinen uhka terveydenhuollolle.

Entäpä jos rokotteesta myöhemmin selviäisi joitakin pitkän ajan kuluttua tulevia haittavaikutuksia? Kukahan terveydenhuoltoa sitten kuormittaisi?

Maailmassa on jaettu yli neljä miljardia koronarokoteannosta tähän mennessä. (Osa on ns. vektoripohjaisia, joissa adenovirus on kantajana. Osa mRNA-rokotteita).

Laboratoriotekniikan alalla työtä tekevä ihminen on sanonut minulle, että on ihan tervettä että hälytyskellot soi. Eihän ihmisen tarvitse mihinkään 5g-siruihin uskoa, että tällainen yhteiskunnan toiminta tuntuu oudolta.

Mistä lähtien tutkimustiedon odottamisesta on tullut foliohattuilua? Mistä lähtien terve kyseenalaistaminen on ollut salaliittoteorihoihin uskomista?

Hämmästyttävää (ja samalla iso pettymys) on ollut huomata, ettei tässä monen mielestä ole mitään outoa.
Asiat niellään purematta ja luotetaan sokeasti siihen, että kaikki tarvittava tutkimus on tehty. (Eikö siihen pitäisi normaalisti käyttää useita vuosia ja pienempiä vapaaehtoisten ryhmiä?)

Ihmisiä on helppo ohjailla. Jos tätä joskus kadutaan, että yhtäkkiä rokotettiin näin laajasti valtaosa maapallon väestöstä uudentyyppisellä rokotteella, niin ei voi kyllä mitään muuta osoittaa kuin lajimme kollektiivista älykkyysosamäärää. Evoluutiotahan tämäkin on.

Itse olen huomannut eurooppalaislääkärien tutkivan nyt sitä, miten nämä mRNA-rokotteet vaikuttavat kehon muuhun immuniteettiin. Tuota alla olevaa tutkimusta ei ole vertais-arvioitu, mutta jään odottamaan lisää tutkimuksia aiheen tiimoilta.
Perinteiset rokotteet minulta toki kaikki löytyy (paitsi sikainfluenssaan tarkoitettu Pandemrix, koska minua varoitettiin aikoinaan ottamasta sitä).

Huomautan, etten ole lääkevastainen ihminen missään tapauksessa. Monista lääkkeistä ja rokotteista on ollut ihan valtavasti hyötyä ihmiskunnalle ja toivottavasti tulee olemaan jatkossakin.

Tässä vielä kaksi lupaamaani linkkiä, eli tämä käyttäytymistieteilijöiden käyttö:

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mista-kiikastaa-kun-maski-unohtuu-ja-muista-rajoituksista-laistetaan-asiantuntija-kun-on-tehty-pitkaan-hyvaa-ajatellaan-helposti-etta-nyt-voi-vahan-lipsahtaa/8073652#gs.7ztg4j

Ja eurooppalaislääkärien tutkimusta mRNA-rokotteen mahdollisista vaikutuksista muuhun immuniteettiin:

https://www.news-medical.net/amp/news/20210510/Research-suggests-Pfizer-BioNTech-COVID-19-vaccine-reprograms-innate-immune-responses.aspx?__twitter_impression=true

Huom! Jos olet saanut jaetun linkin tekstiin "Pöpökammoisten paratiisi", se löytyy selaamalla viime vuoden tekstejä.

Älyllistä elämääPerjantai 23.04.2021 20:19

Saan silloin tällöin kuulla olevani typerä blondi, jonka päässä ei liiku mitään. Pelkkä hyvännäköinen keho ja hyvät tissit ja sitä rataa. Tällaisia kommentteja tulee erityisesti humalaisilta miehiltä, joka toki jo sinänsä asettaa kommentit omaan melko arvottomaan kastiinsa, mutta kyllä ne toki pahalta tuntuvat.
Erityisesti kun ikää alkaa kertyä, sitä rupeaa tarkemmin pohtimaan, millaisessa seurassa haluaa aikaansa viettää, kun aika lopulta kuluu kuitenkin aika nopeasti.

Mutta millä perusteella sanomme jotakuta "tyhjäpääksi"? Millä perusteella toteamme, että joku ihminen on typerä? Tai "ei se terävin kynä penaalissa" ja mitä kaikkia näitä nyt on.

Ihan ensinnäkin totean, ettei älykäs ihminen ylipäätään sano tuollaista. Älykäs ihminen ei useinkaan koe tarvetta loukata muita tai jos kokee, hän ei tee sitä näkyvästi ja kömpelöillä sanavalinnoilla.

Toisekseen väitän että älykkyys — niin monia tapoja kuin sitä onkin mitata — on kulttuurisidonnaista.

Otetaanpa esimerkki. Olet afrikkalaistaustaisen ihmisen kanssa aavikon laidalla hiljaisella ja pimeällä tiellä. Tuo ihminen, joka on seurassasi, ei välttämättä osaa laskea edes perusmatikalla ja hän saattaa olla myös lukutaidoton, mutta hän kykenee varoittamaan sinua minuuttia ennen kuin villikoira ilmestyy eteen: "Jokin on tulossa, ota veitsi esiin varmuuden vuoksi". Sanoisitko sellaista ihmistä tyhmäksi? Vai onko hänen älykkyytensä vain orientoitunut erilaisiin asioihin kuin mihin länsimaissa on totuttu?

Se miten määrittelemme älykkyyden riippuu suurelta osin kulttuurista ja siitä millaiseen älykkyyteen meidät on orientoitu.

Yksi asia, joka myös vaikuttaa siihen, kuinka "terävä" ihminen on, on keskittymiskyky. Jos ihmisellä on synnynnäinen taipumus vilkkauteen, hän ei aina jaksa perehtyä keskittymistä vaativiin tehtäviin vaikka tuo maaginen IQ olisi korkeakin.

Ihmisellä saattaa olla myös synnynnäinen hahmottamishäiriö tai vaikkapa lukihäiriö. Historiasta löytyvät varmasti ajat, jolloin tällaistakin on pidetty vähä-älyisyytenä.

Ihmisillä saattaa myös olla uupumusta, masennusta tai stressiä, jotka ovat kaikki omiaan vaikuttamaan terävyyteen. Kuulin kerran tapauksesta, jossa loppuun palanut kolmen lapsen yksinhuoltaja veti ekonomistien palaveria, eikä huomannut ruudulla aktiivisena näkyvää Windowsin herjaa ja ihmetteli jumittaen vain, miksi klikkaukset eivät toimi. Tuskinpa hän silti olisi toiminut työssään sellaisessa asemassa, jossa toimi, mikäli hän olisi ollut "tyhmä".

Eräs mies pelkäsi joutuvansa perheensä edessä naurunalaiseksi ja leimautuvansa "tyhjäpääksi", eikä uskaltanut kertoa heille kyvystään harjoittaa meditaatiota työpäivän jälkeen niin voimallisesti, ettei yhtäkään ajatusta liikkunut mielessä. Oli pelkkä tyhjyys ja rauha. Arabitaustaisena hänellä kuitenkin oli syytä olettaa, että tyhmäksi saattoi leimautua jopa tuollaisen perusteella ja perheyhteisön edessä oli säilytettävä uskottavuutensa.

Olen huomannut että eri kulttuureissa on erilaisia perusteita "tyhmyydelle" tai "älykkyydelle". Joissakin kulttuureissa tyhmän leiman saa huomattavan helposti.

Erään tanskalaisen tuttavani mielestä jopa re-inkarnaatioon uskominen ja erilaiset muut vakaumukset merkitsevät ihmisen tyhmyyttä. Lakkasinpa hyvin nopeasti puhumasta "syvällisiä" hänen kanssaan, kun tuo asia selvisi.

Eräs mies puolestaan kertoi että hänen työpaikkansa nuoremman sakin älykkyysosamäärät olivat pienempiä kuin hänen kenkänsä numerot. Mutta entäpä jos kyseessä olikin vain nuoruuden villitykset ja halu hullutella?

Mistäpä me tosiaan koskaan tiedämme.

En ole Mensan jäsen — tuskin sinne pääsisinkään — mutta en myöskään halua päästä, sillä miksi älykkyyttä pitäisi lokeroida? Miksi älykkyyttä, joka on sinänsä huomattavan laaja käsite, pitäisi rajata matemaattisilla ja geometrisillä tehtävillä, joihin kaikkia ei ole orientoitu? Miksi käsityksemme älykkyydestä on niin suppea?

Miksi Mensan pitäisi olla jalustalla älykkyyden määrittämisessä? Voiko sitä ylipäätään määrittää?

Matemaattisen älykkyyden varmasti voi, mutta se on vain yksi osa-alue elämäntaitojen kirjossa.

Jos älykkyys tarkoittaisi sitä, että pitäisi olla katkeruudessa rypevä mies, joka puutteessaan haukkuu kauniin naisen tyhjäpääksi vain siksi ettei saa tältä seksiä, en toden totta haluaisi olla älykäs.